Dosarul de colaborare cu Securitatea a primarului humorean Marius Ursaciuc, preluat de Curtea de Apel Bucuresti

miercuri, 07 ianuarie 2009, 19:49
3 MIN
 Dosarul de colaborare cu Securitatea a primarului humorean Marius Ursaciuc, preluat de Curtea de Apel Bucuresti

Dosarul inregistrat la Tribunalul Bucuresti de catre Consiliul National pentru Studierea arhivelor Securitatii (CNSAS) prin care s-a solicitat confirmarea statutului de colaborator cu fost Securitate a primarului orasului Gura Humorului, Marius Ursaciuc a fost preluat de Curtea de Apel Bucuresti. La sfarsitul anului trecut, in data de 18 decembrie, Tribunalul Bucuresti a admis exceptia necompetentei materiale in dosarul numarul 31391/3/2008 si s-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Bcuresti. Aceasta instanta urmeaza sa stabileasca un termen pentru judecarea cererii CNSAS.

In vara anului trecut,  CNSAS a stabilit faptul ca actualul primar al orasului Gura Humorului, Marius Ioan Ursaciuc a fost colaborator al Securitatii, pana in 1989. Aceasta institutie a constatat, in urma verificarii sub aspectul posibilei calitati de colaborator sau lucrator al Securitatii, ca primarul orasului Gura Humorului Ursaciuc Marius – Ioan are calitatea de colaborator al Securitatii comuniste. Drept urmare, CNSAS a introdus pe data de 20.08.2008 o actiune in constatare prin care cere Tribunalului Bucuresti, Sectia de Contencios Administrativ, sa constate faptul ca actualul primar al Humorului are "calitatea de colaborator al Securitatii".
CNSAS si-a inceput actiunea de verificare a lui Ursaciuc conform OUG nr.24/2008 prin care candidatii la functia de primar sunt verificati sub aspectul posibilei calitati de colaborator sau lucrator al Securitatii. Consiliul a constatat ca, pe vremea studentiei la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Iasi, Ursaciuc fost recrutat iar in data de 27.06.1985, Ursaciuc a semnat cu numele real un angajament de colaborare cu Securitatea si a preluat din acel moment numele conspirativ de colaborare "ALIN". Din notele de dirijare si analiza privindu-l pe acest colaborator, precum si din alte documente, reies obiectivele pe care le avea de urmarit ALIN in activitatea sa de colaborare cu Securitatea: el trebuia sa dea cu subsemnatul in legatura cu anumite "elemente suspecte" cunoscute de Securitate cu "manifestari dusmanoase", relatii suspecte, anturaje cat si alte persoane care prezinta interes pentru organele de Securitate si a fost dirijat pentru incadrarea informativa a unei persoane aflata in supraveghere informativa si avertizata pentru "manifestari cu caracter tendentios si ostil si colportarea stirilor transmise de postul de radio "Europa Libera". Sarcina informatorului ALIN era sa stabileasca "reactia dupa procesul avertizarii, cat si faptul daca va continua sa aiba manifestari dusmanoase"

Din notele de analiza a activitatii informatorului, note intocmite de ofiterii de Securitate pe parcursul colaborarii – perioada 1985-1989 – reiese ca actualul primar isi indeplinea sarcinile trasate si a furnizat Securitatii informatii UTILE, ba chiar a avut initiatve personale in a da informatii despre colegii de studentie sau serviciu: "dupa recrutare, colaboratorul a fost punctual la intalnirile planificate si a prezentat unele informatii utile, printre care si cu privire la numitul …., element ce a fost avertizat de organele noastre" se spune intr-unul dintre documentele puse la dispozitia instantei de CNSAS.

De la recrutare (27.06.1985) si pana in august 1988, actualul primar Marius Ursaciuc, a scris nu mai putin de sase note informative "al caror continut s-a referit la persoane aflate in atentia Serviciului I al Securitatii cat si persoane luate in atentie pe linia dosarului de obiectiv". Si dupa absolvirea facultatii, in 1989, ALIN – Ursaciuc si-a continuat colaborarea cu Securitate. Astfel, cu o luna inainte de Revolutie, pe data de 20.11.1989, el este contactat de Securitate pentru reinregistrarea sa in calitate de informator context in care tanarul inginer de la Fabrica de Productii Industriale si Prestari Servicii Dorohoi "relateaza fara retineri aspecte ce prezinta interes pentru Securitatea statului" si "a scris nota de relatii si un material informativ pe care le-a semnat cu numele conspirativ ALIN".

CNSAS a concluzionat ca in cazul Urscaciuc Marius Ioan sunt intrunite conditiile prevazute de art2., lit.b din OUG nr. 24/2008 pentru constatarea calitatii de "colaborator al Securitatii", intrucat informatiile furnizate in calitate de informator se incadreaza in cerinta art.2, lit. b din OUG nr.24/2008, anume vizau "activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist" si ingradirea unor drepturi si libertati fundamentale ale omului.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii