Peste 1.000 de locuri „la buget” scoase la concurs de USV

joi, 07 iunie 2012, 21:06
3 MIN
 Peste 1.000 de locuri „la buget” scoase la concurs de USV

Guvernul Romaniei a alocat Universitatii „Stefan cel Mare" din Suceava un numar de 1.000 de locuri bugetate pentru admiterea din acest an la programele de studii de licenta. La acestea se adauga 106 locuri bugetate cu bursa pentru tineri de origine romana din Republica Moldova care au sustinut bacalaureatul in Moldova si 30 locuri bugetate, cu bursa, pentru tineri de origine romana din Republica Moldova care au sustinut examenul de bacalaureat in Romania. Astfel, se constata o crestere cu 14% a numarului de locuri bugetate alocate USV in comparatie cu cel din 2011, locuri ce vor fi alocate preponderent catre programele de studii ierarhizate in clasele A si B si catre programele nou infiintate de USV in domeniul Sanatate.

„Memoriul depus pentru justificarea acestei cresteri la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de catre conducerea Universitatii si sustinut de personalitati publice locale, are la baza trei argumente principale", au explicat reprezentantii USV.

Un prim argument l-a reprezentat faptul ca aproximativ 50% dintre programele de studii ale USV au fost ierarhizate in clasele de excelenta A si B si peste doua treimi dintre studentii actuali ai USV studiaza la aceste programe. Acest rezultat este superior universitatilor considerate drept centrate pe educatie si multor universitati centrate pe educatie si cercetare.

Al doilea argument evidentiat de reprezentantii USV este reprezentat de faptul ca locuitorii din regiunea istorica a Moldovei si Bucovinei au fost defavorizati in ultimii ani prin alocarea unui loc bugetat la 500 de locuitori in conditiile in care media la nivel national a fost de un loc bugetat la mai putin de 350 de locuitori.

Totodata, al treilea argument releva faptul ca USV a contribuit la bugetul de stat cu mai multi bani decat fondurile alocate pentru tinerii sustinuti de catre stat pentru efectuarea studiilor la universitatea noastra. Acest fapt este datorat cresterii semnificative a veniturilor obtinute de universitate prin proiecte de dezvoltare si cercetare.

„Multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au sustinut in demersurile noastre si care apreciaza progresul institutional remarcabil inregistrat de Universitatea „Stefan cel Mare" din Suceava in ultimii ani. Totodata, asiguram intreaga comunitate de angajamentul conducerii universitatii pentru cresterea calitatii si performantei atat in activitatea didactica cat si in cea de cercetare", au declarat reprezentantii institutiei sucevene.

Initial, conducerea USV a prevazut o scadere cu aproximativ 10-15% a numarului de locuri subventionate de la bugetul de stat. Previziunea era intocmita luand ca referinta ierarhizarea programelor in clasamentul realizat de ministerul de resort in toamna anului trecut. Astfel, pentru cele 14 programe ale USV din A si B, institutia suceveana urma sa primeasca o finantare mai buna. Este vorba despre programele Ingineria Produselor Alimentare, Relatii Economice Internationale, Finante, Inginerie Electrica si Energetica, Geografie, Inginerie Electronica si Telecomunicatii, Silvicultura, Stiinte Administrative, Stiinte Politice, Stiinte Administrative, Administrarea Afacerilor, Contabilitate, Management, Filologie si Inginerie si Management. Doua programe de categoria D, respectiv Drept si Stiintele Comunicarii si cinci de categoria E- Filosofie, Economie, Stiinte ale Mediului, Asistenta Sociala si Ingineria Mediului urmau sa primeasca o finantare diminuata din partea MECTS pentru anul universitar 2012-2013. Reprezentantii USV au mentionat ca au in vedere sustinerea acestor programe din veniturile proprii ale universitatii.

Programele performante ale USV vor fi stimulate

Cifra de scolarizare alocata de MECTS universitatii sucevene se repartizeaza de catre Senatul universitar catre cele noua facultati, astfel incat sa fie stimulate domeniile prioritare si programele de studii performante, USV mizand pe o dezvoltare a facultatilor clasate in jumatatea superioara a clasamentului realizat de ministerul de resort. Cifra de scolarizare pentru studiile organizate in regim cu taxa este aprobata de catre Senat. Pentru anul universitar 2011- 2012, cele noua facultati din cadrul universitatii au scos la concurs 2.773 de locuri, doar o treime din locurile disponibile (906) fiind subventionate de la bugetul de stat.

La nivel national, pentru invatamantul superior de stat au fost aprobate 62.400 de locuri pentru ciclul de studii universitare de licenta, 35.600 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master si 3.000 pentru studiile de doctorat.
Cifrele de scolarizare au fost stabilite in functie de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de invatamant in parte.

Conform MECTS, „criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de scolarizare pentru ciclurile universitare de licenta, master si doctorat au avut in vedere contributia invatamantului superior la accelerarea si orientarea schimbarilor din societatea noastra, precum si rezultatele studiilor de insertie a absolventilor pe piata fortei de munca in categoria de varsta 20-30 de ani". (Adelina TALPALARIU)

Comentarii