Preot cercetat penal pentru ca a revopsit catapeteasma bisericii monument istoric „Patru degete” de la Poiana – Dolhasca

marți, 13 ianuarie 2009, 21:08
3 MIN
 Preot cercetat penal pentru ca a revopsit catapeteasma bisericii monument istoric „Patru degete” de la Poiana – Dolhasca

Preotul Gabriel Botezatu, paroh al bisericii cunoscuta cu numele de "Patru degete", cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" din satul Poiana, orasul Dolhasca, ctitorie a boierilor Raftianu de acum 130 de ani, declarata monument istoric, este cercetat de Compartimentul pentru protejare a patrimoniului cultural national din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Suceava pentru incalcarea prevederilor Legii 50/ 1991 republicata, articolul 24, care sanctioneaza interventia asupra monumentelor istorice fara acceptul autoritatilor de profil.

Pedeapsa poate fi, functie de gravitatea faptei, amenda sau chiar inchisoare. Conform sesizarii aflate in cercetare la compartimentul de politie amintit, venita din partea reprezentatului Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu, preotul Botezatu a dispus revopsirea catapetesmei bisericii, fara niciun fel de acord. Aceasta stare de lucruri este confirmata si de primarul orasului Dolhasca, Maria Cojocaru.

"A fost o sesizare de la Cultura, cum ca parintele a intervenit la catapeteasma, a schimbat culoarea, era in albastru si a facut-o aurie fara aprobare. Eu m-am luptat de cativa ani ca sa obtin bani pentru un proiect de protejare a monumentului, pentru ca arata deplorabil. Cand au venit domnii de la Cultura mi-au spus ca s-a intervenit fara aprobare. Nu stiu ce sa spun. Parintele Botezatu este tanar, venit de pe la Pascani, nu stiu ce l-a determinat sa faca asa ceva", a declarat primarita orasului Dolhasca. Ea spune ca pana acum patru ani, in biserica monument de la Poiana slujea un alt preot, Tachi Ursuleasa, care a plecat  la Corni – Liteni, tocmai pentru ca prin peretii bisericii batea vantul si nimeni nu il ajuta sa o renoveze.

Parintele Gheorghe Bradatan, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, ne-a declarat ca este la curent cu cele ce s-au intamplat la Poiana, explicand ca vina preotului Botezatu vine din "necunoastere a legilor si din indemnul altora". El a precizat ca in niciun lacas de cult monument istoric nu se poate interveni fara aprobarea Conducerii Arhiepiscopiei Sucevei si Radautiului si fara avizul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu.

Biserica "Patru degete" este o ctitorie care atrage atentia tuturor celor care trec prin satul Poiana, ori vin cu trenul spre Suceava, dinspre Dolhasca. Situata pe un varf de deal, cu patru turle albe inaltindu-se spre cer ca patru degete ale unei maini, ctitoria boierilor Raftivanu a avut mult de suferit, in nu foarte lunga sa istorie pana cand sa devina monument istoric.

Despre felul in care a fost construita biserica, se spune ca unuia dintre boierii Raftivanu , ctitor al bisericii ii lipsea degetul mare de la o mana. Cand mesterii tocmiti sa ridice biserica au intrebat pe boier cum sa o faca, acesta ar fi ridicat mana cu patru degete, ca sa indice locul unde sa se construiasca biserica. Mesterii au inteles insa ca asa trebuie sa arate noua constructie si s-au conformat. Pentru ca lacasul ridicat dupa fantezia mesterilor si in urma "indicatiei" batranului boier, a fost pe placul ctitorilor, nimeni nu s-a suparat si astfel biserica a devenit in timp, un reper important pentru satul Poiana dar si pentru Dolhasca, localitate devenita oras in urma cu putini ani.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii