„Sinistrati” cu doua case, la Dumbrava – Granicesti

luni, 13 iunie 2011, 19:18
5 MIN
 „Sinistrati” cu doua case, la Dumbrava – Granicesti

La un an de la inundatiile din 2010, patru din casele ridicate de compania Holzindustrie Schweighofer in satul sucevean Dumbrava, comuna Granicesti  sunt inca nelocuite.  Cei pentru care s-au ridicat locuintele sustin ca nu s-au mutat fiindca locuintele nu au energie electrica.  Realitatea pare insa a fi cu totul alta.  Satenii care nu s-au instalat in casele nou construite au de fapt gospodariile vechi intacte iar situatia lor materiala si financiara este una chiar foarte buna. Cel mai instarit dintre sinistrati este Horia Cosman care pe langa gospodaria declarata distrusa dar care este si acum invidiata de toti locuitorii satului care au avut mai mult de suferit in urma inundatiilor decat acesta, detine trei autoturisme, trei utilaje agricole pentru lucrat pamantul, alte agregate agricole si are teren luat in arenda.  Barbatul mai are concesioanta de la Primarie o suprafata de pasune pentru animalele din gospodarie. La vederea reporterului, Horia Cosman  a dat bir cu fugitii. Mult mai deschis la discutii s-a dovedit a fi tatal acestuia, Liviu Cosman, un barbat trecut de 60 de ani, vecin cu baiatul sau,  care a declarat ca al doilea  fiul al sau este plecat la munca in Portugalia si abia dupa ce va reveni in vara acestui an acasa ar fi posibil sa se mute in noua locuinta. Gospodaria batranului este renovata si a fost proaspat vopsita.  Cele doua gospodarii au suri si alte anexe care sunt intretinute cu grija.  O vizita in interior la cele doua locuinte alaturate, ale fiului si tatalui a fost refuzata total. Argumentul – sunt prinsi cu treaba pe langa casa si nu au timp de vorba. "A fost apa mare, ne-a distrus casa, este toata crapata, zidurile abia mai tin. Geamurile au fost inlocuite acum vreo doi ani iar cu var am dat pentru ca mai aveam o galeata de var la fiul meu care sta langa mine. Vedeti dealul asta, de acolo de sus a venit apa. A fost rupere de nori", ne lamureste batranul.

Mai tot satul spune insa ca in ce priveste  atribuirea unor case noi sinistratilor, Comisia Locala si conducerea Primariei a  aprobat dosare si unor persone neindreptatite sa primeasca noile case.

Dar primarul  comunei Granicesti, Gheorghe Nutu, le cere localnicilor sa-si tina gura. Acestia spun ca  in cazul in  care sunt familii din satul Dumbrava  care solicita cate cinci ari de teren pentru constructia unei locuinte, acestea sunt trimise sa identifice plusuri de teren care sa fie aduse la cunostinta conducerii Consiliului Local, doar in aceasta situatie putand fi aprobate astfel de solicitari.

"Ne-au facut casa, dar nu ne-au facut sura"

Am vizitat sambata cele opt case ridicate de austrieci pentru sinistratii din Dumbrava – Gramesti. Sotia lui Ghita Pauliuc acesta din urma pastor la o biserica din sat  a devenit repede suspicioasa atunci cand a fost intrebata cum se face ca are alaturi de locuinta doua autoturisme . "Masinile sunt ale baiatului meu. Am avut casa afectata si am fost alaturi de alte doua persoane, primii care ne-am mutat. De ce nu s-au mutat si ceilalti, mergeti sa intrebati. Nu este treaba mea",ne-a spus femeia. 

O locuinta nou construita dar goala este cea a familiei Ilie si Ileana Pauliuc, ambii pensionari. Batranii si-au ingrijit cum se cuvine casa in care au trait si locuiesc si acum, chiar daca apa a trecut cu furie si prin curtea lor. "Ne-au facut casa si noua, dar nu avem curent electric acolo, o anexa in care sa tinem ceva si nici sura. Cum sa ne mutam acolo? Ne-au inclinat apele bucataria si sura dar o mai sprijinim. Parca nu poti lasa asa o mandrete de casa si sa te muti in camp" sustine  Ileana Pauliuc. "Am muncit toata viata si mi-a placut sa am tot ce imi trebuie pe langa casa. Am purtat copiii la scoala si vreau sa am o batranete linistita, dar dupa ce au fost apele anul trecut  mi s-a uscat sufletul",  a mai spus Ileana Pauliuc. Locuinta veche a acesteia nu poarta nicio urma a inundatiilor de acum un an.

Locuintele construite de austrieci, numai bune pentru case de vacanta

O alta familie de pensionari care inca nu s-a despartit de casa batraneasca, care teoretic, ar fi fost distrusa de inundatii, este cea a Mariei si Simion Gafencu. Lor le-a fost ridicata o locuinta destinata sinistratilor pe o bucata de pamant care le-a apartinut. Desi cei doi mai trec pe la noua casa, inca nu se dau dusi din locuinta in care si-au trait cea  mai mare parte din viata, aproape 50 de ani.  Ei sustin ca va veni ziua in care se vor muta cu totul insa nu stiu cand va fi aceasta. Prin sat circula zvonul ca familia Gafencu cere pentru vechea casa suma de 300 de milioane de lei vechi desi potrivit legislatiei, cei care beneficiaza de locuinte pentru sinistrati trebuie sa demoleze vechile case daca acestea au fost grav afectate de inundatii. O alta persoana care inca nu  s-a mutat in locuinta  noua este Tcaciuc Gheorghe care locuieste in continuare cu parintii.

Cert este ca desi noile locuinte sunt gata inca din luna decembrie a anului trecut, sinistratii refuza sa se mute iar casele declarate distruse par acum la fel de solide ca inainte de a fi lovite de ape.

Conform normelor in baza carora s-au facut alocarile pentru locuintele construite de Scweighofer pentru sinistrati,  familiile care urmau sa se mute in cele opt case trebuiau selectate dupa urmatoarele criterii: casa sa fie complet distrusa sau inutilizabila, familiile sa fie cat mai numeroase, sa nu-si permita reconstructia casei pe cont propriu, iar beneficiarii sa ajute la reconstructie. Casele ridicate de firma austriaca corespund standardului de viata rural. Construite din materiale solide, sunt sigure in caz de cutremur, sunt ecologice si au izolare termica perfecta pentru un mod de viata sanatos. Numai bune pentru case de vacanta, cum comenteaza unii dintre oamenii mai necajiti din sat, a caror locuinte au avut mai mult de suferit in urma inundatiilor de anul trecut dar nu au fost luati de nimeni in seama.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii