Tarife mai mari pentru cazarea la caminele Universitatii „Stefan cel Mare”

luni, 30 iulie 2012, 19:37
4 MIN
 Tarife mai mari pentru cazarea la caminele Universitatii „Stefan cel Mare”

Dupa ce anul trecut USV a scazut cu 10% sumele percepute pentru o luna de cazare in caminele campusului institutiei, in anul universitar 2012- 2013 studentii vor plati tarife ceva mai piperate, cea mai mare factura pe care un student va trebui sa o achite fiind de 360 de lei. In urma majorarii costurilor cazarii (tarifele includ si plata utilitatilor, a cablului TV si internetului), studentii vor plati in acest an universitar intre 90 si 360 de lei lunar, in functie de camin si de facilitatile pe care acesta le ofera.

Studentii la buget vor plati pentru cazarea in camin sume intre 90 si 220 lei pe luna, iar studentii cu taxa vor achita tarife lunare intre 220 si 360 de lei, in functie de caminul in care sunt cazati. Cel mai ieftin tarif – 90 de lei- va fi achitat de catre studentii care ocupa un loc finantat de la bugetul de stat, care au parinti cadre didactice si care vor fi cazati in caminul Nr.1 (camera cu patru locuri). Studentii cu parinti cadre didactice beneficiaza de o reducere consistenta la taxa pentru cazare, numai daca fac dovada ca parintele este cadru didactic. Studentii in aceasta situatie sunt nevoiti sa prezinte adeverinte in acest sens.

Universitatea „Stefan cel Mare" din Suceava are in administrare un numar de patru camine studentesti. Este vorba despre Caminul 1, pentru fete, amenajat cu camere de cate patru locuri si grup sanitar comun. Dusurile sunt, de asemenea comune, reabilitate in vara lui 2006, mobilierul din camera este nou, iar in cladire sunt amenajate mai multe oficii de preparare a hranei dotate cu aragaz si cu plita. Pentru un loc in C1, studentii care invata pe un loc finantat de stat vor trebui sa scoata din buzunare 140 de lei (fata de 130 in 2011), in vreme ce studentii la cu taxa vor trebui sa achite o factura lunara de 270 de lei, cu 30 de lei mai mult decat in 2011.

Caminul 2, pentru baieti, dispune de camere cu trei sau patru paturi, grup sanitar propriu si dusuri separate la fiecare apartament. Mobilierul din camere este nou, fiecare camera este dotata cu televizor si frigider, facilitati pentru care studentii vor plati 190 lunar (cei la fara taxa) si 330 de lei (cei la cu taxa), cu 40 de lei mai mult decat in 2011.

Caminul 3, mixt, are amenajate camere cu doua paturi si grup sanitar propriu, tarifele incadrandu-se intre 220 de lei si 360 de lei. 360 de lei va fi factura lunara a studentilor care studiaza in regim cu taxa, factura care a fost majorata cu 60 de lei comparativ cu anul 2011.

Caminul 4, mixt, are camere cu trei paturi, grup sanitar propriu, iar personalul angajat efectueaza curatenia atat in spatiile comune cat si in camere. In camin sunt amenajate un numar de cinci oficii de preparare a hranei dotate cu plite electrice si hote, precum si trei oficii de calcat, iar la subsolul caminului este amenajata o spalatorie pentru efectele personale ale studentilor. Studentii la fara taxa vor plati pentru un loc in C4 210 lei lunar, iar cei la cu taxa vor achita 350 de lei comparativ cu 310 lei in 2011.

Cele mai multe locuri de cazare au fost repartizate studentilor economisti

Repartizarea locurilor de cazare in caminele studentesti pe facultati se face in functie de numarul de studenti, prin urmare Facultatii de Stiinte Economice si Administratie Publica i-au fost repartizate cele mai multe locuri, respectiv 156. Urmeaza Facutatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor cu 142 de locuri, Facultatea de Litere – 117 locuri, Facultatea de Inginerie Alimentara – 112 si Facultatea de Istorie Geografie- 107. Locurile din cele patru camine ale campusului studentesc sunt ocupate, in fiecare an, la capacitate maxima, cererea fiind mult mai mare decat posibilitatea universitatii de a asigura cazarea. Prin urmare, la finele anului universitar, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa preciza ca "pe langa cele 1.036 locuri de cazare in caminele studentesti proprii, Universitatea "Stefan cel Mare" isi propune sa intermedieze si un numar insemnat de locuri de cazare in spatii externe universitatii la tarife si conditii preferentiale."

Subventii pentru studentii chiriasi 

Cele cateva sute de studenti care nu vor ocupa un loc in unul din caminele campusului, vor fi nevoiti sa gaseasca alte solutii pentru cazare- chirie, gazda, locuri in internatele liceelor, insa universitatea suceveana acorda, in anumite conditii, subventii individuale de sprijin pentru cazare. Studentii din invatamantul universitar de stat, cursuri de zi, la buget, care locuiesc in alte spatii decat caminele studentesti apartinand universitatii, pot primi lunar o subventie individuala de sprijin pentru cazare in vederea acoperirii partiale a cheltuielilor de cazare. Nu putini sunt studentii care recurg la alte solutii de cazare, cum ar fi chiria sau gazda. Insa chiriile sunt, in cel mai bun caz, intre 100 si 150 euro pentru garsoniere, la care se adauga intretinerea si cheltuielile lunare. Cu toate acestea, agentii imobiliari raporteaza, la fiecare inceput de an universitar, o crestere semnificativa a numarului de cereri din partea tinerilor veniti la studiu in Suceava, proveniti din afara municipiului. 

Totodata, criza locurilor de cazare pentru studenti in caminele campusului universitar este combatuta cu oferte ale societatilor comerciale care propun universitarilor conditii bune la preturi studentesti. (Adelina TALPALARIU)

Comentarii