O demisie si niciun verdict in cazul decesului de la Negresti: Unul greseste, altul plateste

miercuri, 03 februarie 2010, 19:58
4 MIN
 O demisie si niciun verdict in cazul decesului de la Negresti: Unul greseste, altul plateste

Ieri dimineata, la ora 8, sefii Spitalului Orasenesc Negresti si Serviciului de Ambulanta al Judetului (SAJ) Vaslui, Claudiu Ionescu si Dan Filibiu, au fost chemati de noul prefect, Levente Szekely, sa dea explicatii cu privire la decesul pacientului care a asteptat 11 ore o ambulanta pentru a fi transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui.

"I-am chemat sa-mi spuna cum s-au petrecut lucrurile. Acesta este abia inceputul, in judet este nevoie de un bici. Este vorba despre un caz de indolenta atat din partea SAJ, cat si din partea Spitalului Negresti. Nu este posibil sa se raspunda la o solicitare dupa 11 ore, in conditiile in care bolnavul fusese operat recent si acuza dureri abdominale. Am solicitat un raport care sa prezinte cu exactitate cum s-a ajuns sa se intervina atat de tarziu si ce ingrijiri medicale a primit pacientul in timp ce astepta ambulanta. Cei vinovati vor fi trasi la raspunde, iar pentru o asemenea lipsa de reactie, voi solicita demisia directorului SAJ si a managerului de la Spitalul Negresti", a spus prefectul.

El s-a tinut de cuvant si i-a cerut textual lui Claudiu Ionescu sa paraseasca postul, lucru care s-a si intamplat.

"Am demisionat pentru ca asa mi s-a cerut, dar nu e vina mea", a declarat Claudiu Ionescu.

In ceea ce il priveste pe Filibiu, el a ajuns cu o ora mai tarziu decat i s-a cerut la biroul lui Szekely, motiv pentru care prefectul nu a mai dorit sa-l primeasca. Surse din cadrul prefecturii spun ca si el va fi demis in scurt timp. Ieri, ar fi trebuit sa ajunga la Vaslui Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, pentru a-l demite personal pe Filibiu, numai ca venirea lui Arafat s-a amanat din cauza unor treburi stringente la Iasi. Subsecretarul de stat a anuntat ca Ministerul Sanatatii va emite un comunicat de presa referitor la cazul de la Vaslui.  

Vina, pasata de la unul la altul

Emil Maxim, 73 de ani, din comuna Vulturesti, a fost adus la Spitalul Orasenesc Negresti luni dimineata, acuzand dureri abdominale. Medicul de garda, Adrian Lasai, il consulta si decide ca pacientul are enterocolita si ca trebuie transportat la Vaslui. La ora 9.16, se face prima solicitare in acest sens la dispeceratul SAJ. La 10.03, se reinnoieste solicitarea si se comunica si un diagnostic: "enterocolita acuta, neoplasm gastric recent operat". Asadar, pacientul fusese operat de cancer la stomac in urma cu doua saptamani si acum prezenta dureri abdominale. Medicii spun ca un asemenea pacient este urgenta de gradul unu, dar cei de la ambulanta au considerat altceva. Ce motivatie ofera Filibiu?

"Am spus si repet: a ajuns o ambulanta la Negresti in jur de ora 3 si a venit de acolo cu trei pacienti. Daca pacientul despre care vorbim era urgenta, atunci se afla in ambulanta aceea. Consider ca acest caz trebuia evaluat foarte bine de catre medicii din spitalul Negresti. El nu a fost incadrat in categoria urgentelor, conform legii. Apoi, de multe ori, bolnavii nici nu trec prin spital in astfel de situatii si ajung direct la Vaslui", spune Filibiu.

La randul sau, Claudiu Ionescu se apara: "Pacientul a decedat pentru ca in 11 ore nu a venit ambulanta. In momentul in care se solicita ambulanta, automat este ceva grav, ca doar nimeni nu vrea sa mearga cu salvarea de placere sau ca nu are bani de taxi. La ora 3, o ambulanta mi-a luat doi oameni, unul cu acelasi diagnostic, daca nu ma insel. In momentul in care eu am in curte ambulanta (Statia de ambulanta Negresti functioneaza in curtea spitalului din localitate – n.r.), este normal sa astept 11 ore o masina? Nu cred ca este!"  

Cineva a platit. Sa cunoastem vinovatii

In urma decesului batranului, Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a demarat o ancheta. Iata la ce rezultat s-a ajuns dupa cercetarile preliminare: "Ca urmare a decesului pacientului M.E, 73 ani, domiciliat in comuna Vulturesti, judetul Vaslui, deces care s-a produs in  ambulanta care efectua trasnferul interclinic al pacientului catre Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, va comunicam  urmatoarele. Din analiza preliminara efectuata,  DSP Vaslui considera ca acest caz nu a fost bine gestionat. Medicul de garda – dr. Lasai Adrian nu a prezentat cazul ca o urgenta la solicitarea ambulantei. Dispeceratul nu a prioritizat cazurile si nu a alertat corespunzator echipajele care puteau interveni, temporizand nepermis de mult preluarea cazului. Vom solicita Serviciului Judetean de Ambulanta intrunirea Comisiei de cercetare conform Codului Muncii. Analiza cazului continua, vom reveni cu propuneri de masuri si sanctiuni disciplinare", se arata intr-un comunicat de presa remis de DSP Vaslui.

Asadar, se cunosc vinovatii, dar cei care platesc primii sub nicio forma nu-si pot asuma intreaga vina. Managerul spitalului nu poate tine cursuri de "anuntare a ambulantei" cu angajatii unitatii, iar cel de la ambulanta nu poate verifica in fiecare minut deciziile dispecerului. Faptul ca primul a fost presat sa demisioneze, iar al doilea va fi pus pe liber cel mai probabil in zilele urmatoare, nu face decat sa demonstreze inca o data, daca mai era nevoie, ca sistemul sanitar din Romania functioneaza taman pe dos: in loc sa se retraga dreptul de libera practica unui cadru medical, fie el superior ori mediu, se concediaza directorul numit politic!

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii