Vanatoare de vrajitoare in invatamantul vasluian

marți, 12 ianuarie 2010, 20:18
3 MIN
 Vanatoare de vrajitoare in invatamantul vasluian

Disperarea guvernantilor de a reduce cheltuielile prin declansarea unui val de disponibilizari fara precedent risca sa capete accente dramatice. Invatamantul – "Cenusareasa" sistemului bugetar – trebuie sa faca pe dracu-n patru si sa taie nu mai putin de 15.000 de posturi. Asta in conditiile in care, nu mai devreme de anul trecut, a mai dat afara 19.000 de oameni.

La nivelul judetului nostru, aceasta masura ar putea avea urmari dintre cele mai grave. Initial, s-a vorbit  de "disparitia" a 144 de posturi, pentru ca ulterior sa se ajunga la 406.

"Situatia este cu adevarat foarte grava. Cautam tot felul de solutii pentru a atenua din urmarile acestui fenomen. Luam in calcul orice varianta, cum ar fi, spre exemplu, posibilitatea de a contopi doua sau mai multe unitati intr-una singura cu personalitate juridica. Oricum, este strigator la cer ca invatamantul sa fie singurul sector bugetar de la care se cer sacrificii atat de mari. Anul trecut ni s-a cerut si am dat afara mii de oameni, anul acesta la fel. Dar pana cand? Cine va mai face invatamant in Romania? Cine va mai pregati generatiile viitoare?", ne-a declarat Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului Invatamant "Tutova" Barlad.

Sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca inspectoratul scolar nu i-a consultat in privinta celei de-a doua simulari privind reducerea posturilor. Pe de alta parte, ei saluta intentia inspectorilor de a proteja angajatii din sistem prin aceea ca rezultatul nu se ridica la nivelul celui impus de minister. Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui isi asuma deocamdata raspunderea pentru eliminarea unui numar de 274 de norme didactice, fata de 406, atat cat se cere prin Ordonanta 114/2010.

"Intalnirea dintre Ministerul Educatiei si sindicate se va axa pe modalitatile de reducere a posturilor. Vad ca ministerul insista in continuare pe numarul de 406 norme in judetul Vaslui. Din normele care s-au dat jos din toamna si ce urmeaza acum, de la personalul didactic s-ar reduce 10% din posturi, din totalul pe judet. In cazul asta, de ce sa nu reducem si 10% din personalul didactic auxiliar si nedidactic. Trebuie insa sa fim atenti, pentru ca am putea ramane fara personal de intretinere a scolilor. Totul trebuie calculat in functie de numarul de elevi", a spus Sorin Tiplea, lideul sindicatului "Didactica" Vaslui.

Pana una-alta, sindicatele au atacat Ordonanta 114 la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului. Ministerul va finaliza cel tarziu joi pachetul de masuri privind reducerea de posturi.

Pusi pe drumuri

In disperare de cauza, sindicalistii vasluieni ar accepta ca scolile cu efective mici de elevi sa fie inchise. In judet, sunt exact 30 de scoli primare cu o singura clasa simultana, avand mai putin de zece elevi. Iata cateva exemple: Pahna, Valea Targului, Bulboaca, Zizinca, Chetresti, Fundu Vaii, Delea, Halta Dodesti. Mai putin de sase elevi trec, zilnic, pragul acestor unitati. Inspectorii scolari urmeaza sa le viziteze, iar acolo unde se pot face comasari, o parte dintre unitati vor fi inchise. Mentionam ca unele scoli aflate pe "lista neagra" sunt ridicate recent, pe miliarde de lei.

"O mare parte a scolilor cu efective mici au fost construite recent, insa nu intelegem de ce nu s-a facut un studiu geografic serios. Noi am vorbit deja cu inspectoratul scolar si am propus ca scolile sa respecte numarul mediu de elevi pe clasa, in functie de zona si ciclu. Am atatia elevi, ii impart la media pe clasa si imi ies atatea clase cate am nevoie. In unele cazuri, se pot face comasari, iar in altele, nu. Daca guvernantii ar opri proiectele si ar investi in infrastructura drumurilor comunale, ar exista posibilitatea ca elevii sa fie transportati, iar sistemul de comasare sa fie mult mai usor. Ei trebuiau sa astepte intai ca planul de scolarizare sa fie gata si sa nu se grabeasca sa dea ordonante pentru disponibilizari", a explicat Sorin Tiplea.eclansarea unui val de disponibilizari fara precedent risca sa capete accente dramatice.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii