Amintirile care chinuie

luni, 20 octombrie 2008, 20:52
5 MIN
 Amintirile care chinuie

Acum doi ani, Olympique Lyon a invins Steaua la Bucuresti cu 3-0, multipla campioana a Frantei aratindu-si din plin clasa in Ghencea. In returul disputat pe "Stade Gerland", Lyon, cu sacii in caruta, a lasat-o mai moale, permitind Stelei sa scoata un prestigios scor egal, dupa ce Dica a deschis scorul cu o executie de exceptie. Dupa doi ani, datele problemei nu sint fundamental schimbate, Lyon nu si-a schimbat prea mult lotul, cel putin in posturile esentiale. Ramin jucatori ca Juninho, Benzema, Kählström, insa Lyon nu mai este echipa aceea a lui Gérard Houllier care rivnea la marele trofeu al Ligii Campionilor. Conduce si acum in campionatul francez, dar nu imperial, avind un punct fata de omonima din Marseille si trei fata de Le Mans, Bordeaux si Toulouse. Steaua a ramas si ea cu citiva jucatori exponentiali de pe vremea lui Olaroiu (Radoi, Goian, Ghionea, Nicolita), dar pare si ea slabita dupa meciul de acum doi ani. Forma sportiva a celor doua echipe lasa de dorit: Lyon, desi lider, s-a canonit acasa cu Lille, realizind o remiza de 2-2, iar ultimele doua rezultate ale Stelei au produs frisoane in Ghencea: 1-1 acasa cu CS Otopeni si 0-2 la Galati. In grupa F a Ligii Campionilor, Lyon are un punct mai mult ca Steaua, dar n-a simtit inca gustul victoriei: un 2-2 cu Fiorentina pe "Gerland", dupa ce violetii conduceau cu 2-0, a fost urmat de un prestigios 1-1 pe "Allianz Arena", in fata unui Bayern care nu se regaseste. O grupa care inca se joaca si in care Steaua are neaparat nevoie de victorie in meciul din aceasta seara, daca vizeaza calificarea in optimile competitiei. "Daca vom reusi o victoire, moralul si perspectivele vor fi cu totul altele. Daca jucatorii vor evolua la fel ca in celelalte meciuri internationale, sint sigur ca putem spera la lucruri pozitive. Eu zic ca in celelalte meciuri din Liga Campionilor nu ne-am facut de ris si sint sigur ca nu ve vom face nici in aceasta partida", spune antrenorul Stelei, Marius Lacatus, care lauda echipa franceza: "Sint jucatori cu o tehnica deosebita si foarte rapizi. De la mijloc in sus au fotbalisti care pot face oricind diferenta. Vom incerca prin metodele noastre sa ii contracaram, dar nu va fi usor".

Steaua nu are probleme majore de lot inaintea acestei partide, mai ales dupa ce Radoi si Nicolita si-au facut reintrarea. Golanski nu este pe deplin refacut, dar postul sau este acoperit de Ogararu, Szekely a reintrat in programul de pregatire de-abia ieri, iar virfurile Stancu si Kapetanos au oarece probleme cu gleznele. Adevarata problema este forma sportiva si, din acest punct de vedere, focurile sint pe portarul columbian Robinson Zapata, care a gresit grav, in doua rinduri, in partida de la Galati. Totusi, Lacatus are incredere in portarul care a facut atitea meciuri bune pina acum, asa ca "Rufai" va fi si diseara in poarta Stelei.

Mai rau sta, din acest punct de vedere, formatia franceza, care are o lista intreaga de indisponibilitati. Alaturi de experimentatul Sidney Govou, vor mai lipsi din formatia lui Claude Puel, jucatorii Bodmer, Mensah, Fabio Santos si Clerc. Meciul va fi greu chiar si in aceste conditii pentru Steaua, care va trebui sa fie foarte atenta in aparare, pentru a-l anihila pe starul echipei, Karim Benzema si a nu permite oportunitatea unor lovituri libere din preajma careului, brazilianul Juninho fiind, probabil, cel mai bun executant din lume. Cu o evolutie mult peste ceea ce a aratat in ultimele doua etape de campionat, Steaua poate sa treaca acest obstacol dificil, crescindu-si sansele de a evolua in primavara europeana.

Tot astazi, pe "Allianz Arena" din München are loc in grupa F partida dintre Bayern si Fiorentina, in care antrenorul oaspetilor, Cesare Prandelli, l-a retinut si pe Adrian Mutu, dupa ce a fost odihnit in partida de campionat cu Reggina. Un rezultat de egalitate la München si o victorie in Ghencea ar fi idealul pentru Steaua!

Formatiile probabile

Steaua: Zapata – Ogararu, Goian, Ghionea, Marin – Radoi, Lovin – Nicolita, Dayro Moreno, Semedo – Arthuro.

Lyon: Lloris – Grosso, Cris, Boumsong, Reveillère – Kählström, Toulalan, Makoun, Juninho  – Fred, Benzema.

Arbitri: Grzegorz Gilewski – Maciej Wierzbowski, Rafal Rostkowski (Polonia).

Abs. Bodmer, Mensah, Fabio Santos, Govou, Clerc

Clasamentul grupei F

1. Bayern       2          1          1          0          2-1     4

2. Lyon           2          0          2          0          3-3     2

3. Fiorentina  2          0          2          0          2-2     2

4. Steaua       2          0          1          1          0-1     1

Liga de astazi

Grupa E: Villarreal – Ålborg, Manchester United – Celtic. Clasament: 1. Manchester – 4 p; 2. Villareal – 4 p; 3. Celtic – 1 p; 4. Ålborg – 1 p.

Grupa F: Bayern München – Fiorentina (Sport.ro), Steaua – Lyon (Pro TV).

Grupa G: Fenerbahçe Istanbul – Arsenal, FC Porto – Dinamo Kiev. Clasament: 1. Arsenal – 4 p; 2. Porto – 3 p; 3. Kiev – 2 p; 4. Fenerbahçe – 1 p.

Grupa H: Zenit St. Petersburg – BATE Borisau (Sport.ro), Juventus Torino – Real Madrid. Clasament: 1. Real – 6 p; 2. Juventus – 4 p; 3. BATE – 1 p; 4. Zenit – 0 p.

Cu exceptia meciului de la St. Petersburg (19:30), toate partidele incep de la ora 21:45.

Comentarii