CSM Iasi XXI cauta inter dreapta

joi, 02 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 CSM Iasi XXI cauta inter dreapta

Dupa ce a jucat cu adevarat doar 3-4 meciuri "tari" intr-un intreg campionat – singura adversara care a emis sezonul trecut pretentii la promovare fiind U. RATC Bacau si formal, doar la debut, RAT Bucuresti – echipa de handbal feminin CSM Iasi XXI nu a reusit sa se conecteze inca la rigorile esalonului superior, clacind miercuri, pe propriul teren, cu Otelul Sidex Galati. Ca a pierdut in fata unei participante in Cupele Europene, cum este echipa pregatita de Alexandrina Oprea, nu este un handicap de neremontat, mai ales ca in teren – daca facem exceptie de scorul final, favorabil galatencelor – cele doua partenere de intrecere au fost de valori sensibil egale. Plusul oaspetelor s-a concretizat insa printr-o mai rapida adaptare la joc, de altfel unul incilcit, cu multe greseli tehnice si bazat in ofensiva aproape in exclusivitate pe jocul pe centru. Aglomerind suprafata din mijlocul semicercului de 9 metri, dublind si triplind atunci cind Lenuta Lupan incerca sa "sparga" blocajul, galatencele au fost in mare masura degrevate de sarcina acoperirii flancurilor, de aici si imaginea de joc prea putin "aerisit".
Daca am cauta neaparat scuze pentru infringerea favoritelor, cu siguranta ca nu capitolul experienta ar trebui sa-l invocam. Aici iesencele nu sint cu nimic inferioare adversarei pentru ca Nitu, Abalasei, Grosu, Lupan, Chitoroaga ori Ionescu au destule meciuri disputate in primul esalon. Necazul este ca aceste partide s-au disputat cu multi ani in urma si ca acestora li se mai adauga, la absolut toate handbalistele iesene, inca citeva sezoane de inactivitate, cind echipa, cel putin din neglijenta, a fost desfiintata. Oricum, nu putem pune la socoteala cei doi ani de "exil" in diviziile "B" si "A", care au fost asemanatori incalzirei facute de Gabi Szabo inaintea cursei care i-a adus titlul mondial. Spre deosebire de iesence, Lacramioara Alexescu & Co. au fost mereu in "priza", cu participari consecutive si cu rezultate bune in Cupele Europene. Ce ar fi de facut? Nimic, cind bani nu exista; prea putin in conditiile in care lotul nu s-a intarit ci mai mult, au plecat Ciocirlan si Bahrim si nu a fost adusa decit Stefania Nedelcu, surprinzator de apatica in acest meci. Pe rind, cu toate ca au dorit sa vina la Iasi, au fost abandonate pistele Verman, Alexescu, Cracana si chiar situatia lui Bidirel – in prezent accidentata – este departe de a fi lamurita. "Nu am avut bani sa le aducem la Iasi", ne lamureste tehnicianul Veniamin Lupan, aratind, chiar daca voalat, insa in totalitate justificat, in directia celor care aveau caderea sa-i sprijine din punct de vedere financiar. "Ii asteptam pe cei care au promis ca ne ajuta sa se tina de cuvint", a spus Veniamin Lupan dupa meciul cu Otelul. Ar trebui insa mai mult curaj in aceasta directie; sa se spuna lucrurilor pe nume. Pentru ca, daca nu se acopera de urgenta postul de inter dreapta, nu o sa ne putem lauda cu prea multe victorii, nici chiar pe propriul teren. Si ar fi, daca nu o rusine, cel putin un capitol trist ca prezenta in Liga Nationala a handbalului feminin iesean sa fie meteorica. Mai ales ca exista in acest esalon echipe sub cea ieseana din punct de vedere valoric. Teoretic, una este cea din Deva, proaspat promovata in Liga Nationala, dar care miercuri a reusit sa debuteze cu o victorie la scor (25-15) in fata formatiei Dorobantul Ploiesti. De altfel, partidele de la Iasi si Deva au fost singurele din cadrul primei etape care s-au disputat, celelalte fiind aminate deoarece echipele care au stat au avut jucatoare angrenate in actiuni ale lotului national de junioare.
Urmatoarea etapa are loc simbata, 4 septembrie, dupa urmatorul program: Oltchim Rimnicu Vilcea – CSM Iasi XXI; Silcotub Zalau – U. Ursus Cluj (aminat); Rapid CFR Bucuresti – Rulmentul Brasov; Otelul Sidex Galati – Ciserom Sebes; Dorobantul Lubrifin Ploiesti – Hidrotehnica Petromin Constanta; Fibrex Savinesti – Universitatea Remin Deva. (Leonard CANANAU)

Comentarii