Disc de bronz pentru Nicoleta Grasu

marți, 24 august 1999, 23:00
3 MIN
 Disc de bronz pentru Nicoleta Grasu

Luni seara, s-au mai decernat patru titluri mondiale la CM de atletism de la Sevilla. Din cele patru finale, aruncarea feminina a discului a adus prima medalie pentru atletismul romanesc. Bronzul Nicoletei Grasu era, de altfel, asteptat ca o reeditare a aceleiasi medalii, obtinuta anul trecut la Budapesta, dupa doua atlete greu de invins: germana Franka Dietzsch si rusoaica Natalia Sadova. In acest an, Nicoleta era tot a treia in topul mondial, dupa aceleasi atlete, cu singura deosebire ca Sadova era singura discobola ce trecuse peste 70 m. Dar, forma modesta a rusoaicei, dovedita in calificari, ne dadea sperante la ceva mai mult decit bronzul. Intr-adevar, Natalia nu s-a clasat decit pe locul IV, dar semisurpriza a venit de la grecoaica Anastassia Kelesidou , care a reusit medalia de argint, cu o aruncare de 66,05 m. Concursul a fost dominat de Dietzsch, care a controlat ostilitatile, reusind in incercarea a treia 68,14 m, cu care n-a avut probleme. Nicoleta a inceput modest, imbunatatindu-si cu putin performanta din calificari (63,35 m), dar la tura a cincea a realizat 65,35 m, cu care a urcat pe pozitia a doua. Nu a ramas acolo, din cauza Anastassiei, dar e bun si bronzul, prima medalie a atletei antrenate de sotul ei, Costel Grasu.
A doua prezenta romaneasca a fost cea a lui Florin Ionescu, la 3000 m obstacole. Alergatorul roman a tinut mortis sa realizeze cursa vietii, fortind, ca in semifinale. Numai ca in finala concurenta a fost alta, iar Florin nu a reusit sa-si depaseasca nici performanta maxima de acum patru ani, de la Mondialele de la Göteborg, nici recordul national stabilit in serii, clasindu-se, totusi, pe un onorabil loc VIII, in 8:18,17. Cursa a fost, ca de obicei un duel intre kenyeni, in care s-au amestecat, cu succes partial, marocanul Ali Ezzine si campionul Europei, germanul Damian Kallabis. Va curge multa cerneala pe marginea infringerii supercampionului Bernard Barmassai, clasat de-abia al cincilea. Culmea e ca victoria a revenit lui Christopher Koskei , cel care a recunoscut ca i-a cedat victoria lui Barmasai la cursa de "Golden League" de la Zürich. Koskei a realizat timpul de 8:11,76, el fiind urmat de campionul mondial Wilson B. Kipketer (8:12,09) si Ezzine (8:12,13).
La saritura in lungime a fetelor, inca de la primele serii de incercari, s-a stabilit o ierarhie, cu Fiona May (Italia) – 6,94 m in frunte, urmata de spaniola de origine cubaneza Niurka Montalvo (6,84 m) si vedeta americana Marion Jones (6,80 m). Sustinuta frenetic de spectatorii spanioli, Niurka a reusit in incercarea a patra 6,88 m, pentru ca in final sa prinda un prag perfect (saritura a fost contestata vehement de italieni, dar in zadar) si sa zboare la 7,06 m. Astfel, Spania obtine o victorie neasteptata in atletismul feminin, printr-o atleta de import, care a fost medaliata cu bronz acum patru ani, la Göteborg, cind concura pentru Cuba.
La saritura in inaltime, rusul Viaceslav Voronin , intr-o forma de zile mari, a avut un parcurs fara nici o greseala, realizind in final topul sezonului, cu 2,37 m. L-au urmat pe podium canadianul Mark Boswell (2,35) si germanul Martin Buss (2,32 m).
Ceilalti atleti romani care au evoluat in calificari nu au avut succes. Daca la Otilia Ruicu, a sasea (51,86 s) in seria cistigata de nigeriana Charity Opara, nu aveam prea mari sperante, nici talentatul triplusaltist Ionut Punga (17,04 m in acest sezon) nu a reusit decit 16,67 m, cu trei centimetri mai putin decit ultimul calificat.
Astazi, Elena Hila va incerca sa se califice in finala aruncatoarelor de greutate, care va avea loc in cursul serii, iar Violeta Szekely si Elena Iagar vor evolua in seriile cursei de 1500 m. Se vor mai decerna medalii la 50 km mars, decatlon, triplusalt (m) si 110 m garduri. La ultima proba, s-a inregistrat o surpriza de proportii in sferturile de finala, marele favorit Mark Crear (SUA) fiind descalificat pentru doua starturi gresite! (Nic. G)

Comentarii