Hotie pe fata

joi, 18 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Hotie pe fata

Infringerea de miercuri dupa amiaza a lui Lucian Bute, in sferturile de finala ale categoriei 75 kg la CE de box amator de la Perm (Rusia), a taiat cu satirul seria succeselor romanesti de la acea competitie. Ieri, in prima gala semifinala, toti cei trei boxeri romani prezenti in competitie, au fost eliminati, raminind cu medaliile de bronz in buzunar. Semnificativ sau nu, toti au pierdut in fata unor reprezentanti ai fostei Uniuni Sovietice, aceasta competitie parind a fi un meci in care restul Europei paleste in fata marilor osti ale apusului Imperiu. Prima surpriza neplacuta a insemnat si prima infringere in cadrul unei competitii oficiale a unui boxer roman, in fata unui coleg din Republica Moldova. In general, romanii i-au invins intotdeauna pe "fratii" de peste Prut, fie ca se numeau Timofei Scriabin sau Vitalie Grusac, nume grele in boxul continental. Nu acelasi lucru se poate spune despre Viaceslav Goian, cel care, in limitele categoriei 48 kg, l-a invins pe debutantul roman Sorin Tanasie. Scorul clar de 29-18 cu care s-a impus Goian nu da loc la prea multe comentarii, dar infringerea este amara, mai ales ca majoritatea il si vedeam pe bacauan in finala. Finala in care a ajuns moldoveanul, care il va intilni pe valorosul pugilist rus Serghei Kazakov, campion european in 1998 si finalist in 2000. Acesta a trecut clar (decizie, 21-7) de slovacul Rudolf Dydy, un obisnuit al podiumurilor marilor competitii.
Ceva mai mult asteptam de la Waldemar Cucereanu (54 kg), medaliat cu bronz la CM din 1999, de la Houston, acesta dovedind o tehnica superioara adversarului sau, Havaji Hatigov (Belarus). Dar ex-sovieticul a avut o forta mai mare in pumni, reusind sa-l zdruncine in citeva rinduri pe roman, nevoit sa se incline la limita (decizie 26-21). Favoritul finalei este, insa, un alt rus, Ghennadi Kovalev, care l-a invins cu 23-12 pe francezul Ali Allab, o veche cunostinta a lui Valdi al nostru.
Daca infringerile lui Tanasie si Cucereanu ne-au intristat, cea a lui Dorel Simion (67 kg) a fost ca o maciuca in moalele capului. Ne temeam, putin, de lipsa de mari competitii de obiectiv a lui Dorel din ultima vreme (de cind a cucerit titlul european in 1998, el n-a mai participat decit la J.O. de la Sydney), dar trebuie sa sustinem ca Dorel nu a fost invins de ucraineanul Aleksandr Bokalo ci de brigada de arbitri judecatori, care au ghidat masina de punctat impotriva lui Dorel si, poate, in favoarea rusului Timur Gaidalov, invingator clar in cealalta semifinala, cu germanul Sebastian Zick. Decizia judecatorilor a fost de 29-24 in favoarea ucraineanului si putem pronostica, in liniste, ca Gaidalov va fi cel mai sigur campion european la aceasta editie, fiindca principalul pericol, Dorel Simion, a fost inlaturat…
In celelalte finale stabilite astazi se vor intilni: Aleksandr Maletin (Rusia) cu Boris Gheorghiev (Bulgaria), la 60 kg, Oleg Maskin (Ucraina) cu Karoly Balczay (Ungaria), la 75 kg si, respectiv, Evgheni Makarenko (Rusia) cu Viaceslav Uzelkov (Ucraina), la 91 kg.
Astazi, ultimii doi pugilisti romani ramasi in cursa incearca sa schimbe bronzul pe aur: in limitele categoriei 57 kg, Viorel Simion va lupta cu Sahin Imranov (Azerbaidjan), iar la 71 kg, Marian Simion va incerca sa fringa sirul victoriilor rusesti, in fata lui Andrei Misin, pe care l-a batut si la Mondialele de anul trecut! (Nic. G)

Comentarii