Lidia a scapat aurul printre degete

duminică, 24 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Lidia a scapat aurul printre degete

In dimineata australiana de duminica, Romania a obtinut prima medalie olimpica in concursul de atletism, prin maratonista Lidia Simon. Clasata a VI-a la ultima editie a J.O. de la Atlanta, medaliata cu bronz la Mondialele din 1997 si 1999, micuta atleta si-a dovedind din nou clasa, cbtinind cel mai valoros trofeu din cariera: medalia olimpica de argint la maraton, la Sydney. Pe toata durata cursei, Lidia a fost in plutonul fruntas, ostilitatile fiind conduse la inceput de belgianca Marleen Renders, apoi de mexicana Adriana Fernandez, aceasta din urma fiind prinsa de tendemul japonez Takahashi – Ichihashi, al carui scop era limpede: cursa tactica, in vederea adjudecarii titlului pentru Japonia. Dar Lidia a simtit pericolul, n-a scapat o clipa din ochi misculatiile niponelor si, dupa abandonul lui Ari Ichigashi, era limpede ca titlul olimpic se va juca intre Simon si Takahashi. La jumatatea cursei, cele doua erau la egalitate, cu 1h24:48. Spre final, s-au trezit si kenyencele Chepchumba si Wanjiru, dar distanta fata de cuplul fruntas devenise irecuperabila. Cu 8 km inainte de intrarea in stadion, Takahashi se distanteaza incet, incet, ajungind la o distanta de peste un minut de romanca. Dar, la numai 2 km de final, japoneza da semne de oboseala, distanta se micsoreaza vizibil, iar Lidia trece linia de sosire cu opt secunde in urma japonezei Naoko Takahashi, inregistrata cu 2h23:14. Pe locul III, s-a clasat kenyana Joyce Chepchumba. Dintre celelalte doua maratoniste din Romania, Alina Gherasim s-a clasat pe locul 29, in timp ce Anuta Catuna a abandonat.
Evoluind la un nivel aproape de virful sau inregistrat in acest sezon, Cristina Nicolau nu s-a putut clasa decit a sasea in proba de triplusalt, cu 14,17 m. A cistigat, destul de surprinzator, tinara bulgaroaica Tereza Marinova, cu o excelenta saritura de 15,20 m, urmata de Tatiana Lebedeva (Rusia) – 15 m si Olena Govorova (Ucraina) – 14,96 m.
Prezenta, dupa foarte multa vreme, intr-un concurs la proba de 400 m garduri, Ionela Tirlea a avut o serie foarte grea, cu americana Kim Batten, rusoaica Irina Privalova. Ea a inregistrat 56,40 s, clasindu-se a treia, dupa Privalova si islandeza Gudrun Arnardottir, dar s-a calificat, pe criteriul timpului, in semifinala. Heptatlonul a fost cistigat de englezoaica Denise Lewis (6584 p), urmata de Elena Prohorova (Rusia) si Natalia Sazonovici (Belarus), reprezentanta noastra, Viorica Tigau, clasindu-se pe locul 18, cu 5891.
Tot ieri, s-a disputat si proba masculina de saritura in inaltime, concurs presarat cu surprize. Mai intii, iesirea prematura a performerului numarul 1 din acest an, rusul Viaceslav Voronin. Dar, sapte saritori au trecut hopul de la 2,32 m, concursul promitind a fi interesant. Cel mai sigur dintre ei, parea recordmanul mondial Javier Sotomayor. Primul care trece 2,35 m este locotenentul lui Voronin, Serghei Kliughin , dar, imediat dupa aceasta reusita, se iteste o ploaie torentiala, care ii termina pe ceilalti concurenti. Astfel, cu ajutorul Sfintului Ilie, Kliughin a cistigat inaltimea, celelalte medalii fiind impartite pe criteriul numarului de incercari: argint pentru Sotomayor si bronz pentru algerianul Aderrahmane Hammad. La aruncarea ciocanului, o alta surpriza: a triumfat polonezul Szymon Ziolkowski (80,02 m), urmat de Nicola Vizzoni (Italia) si Igor Astapkovici (Belarus). (Nic. G)

Comentarii