Poli Maxima, nu Craiova!

luni, 14 septembrie 2009, 23:10
8 MIN
 Poli Maxima, nu Craiova!

Poli: Branet – Buta, Ad. Ilie, L. Munteanu, Costache – Ignatov, Milea (’88 –  Straton), Negru (’72 – Bersnjak) – Miclea, Bujor (’66 – Balde), Cr. Constantin. Antrenor: Petre Grigoras.

Universitatea: Merlier – Barboianu, Gaman, Stoica, Rose – Prepelita, Dilevski, Soava, M. Costea (’69 – Dina) – Fl. Costea, Badea (’46 – Trica). Antrenor: Daniel Mogosanu.

Cartonase galbene: Ilie (’18), Bersnjak (’78) – Merlier (‘7), M. Costea (’56), Gaman (’81).

Arbitri: T. Craciunescu (Rm. Vilcea); Ad. Vidan (Bucuresti), S. Gheorghe (Suceava).

1-0, min. 70: Barboianu greseste flagrant, Cr. Constantin preia, suteaza, Merlier respinge iar Balde reia din 6 metri in poarta goala.

Cosmarul Craiovei continua in Copou, oltenii trebuind sa astepte minimum un sfert de veac pentru a incerca sa-si reaminteasca gustul unei victorii in Iasi. Asta pentru ca aseara Universitatea a bifat un nou esec pe terenul Politehnicii, la capatul unui meci in singurul lucru care poate fi pus in discutie este diferenta de la final.

Pastrind proportiile, Poli a facut o prima repriza in care a adus aminte de… Craiova Maxima, echipa ce facea furori in tara si in Europa la inceputul anilor ‘80! Jocul in viteza, spectaculos, daruirea iesenilor au pus in inferioritate vizibila un adversar care nu si-a gasit cadenta deloc, singuru sut spre poarta lui Branet aparind in minutul 33 (Mihai Costea). In rest, iures in mai multe reprize in jumatatea oaspetilor, unde au aparut nu mai putin de noua (!!!) faze de poarta notabile. Din pacate pentru moldoveni, suturile lui Constantin (‘3 – singur, in 7 metri si ’30) au fost prea inalte, loviturile de cap trimise din apropierea careului mic de Milea (‘9), Bujor (’10), Costache (’21 si ’25) nu au fost cadrate, iar Merlier a avut fie inspiratie la incercarile lui Bujor (’29 – sutul atacantului iesean, scapat singur, a fost respins cu piciorul; ’40 – "cap" respins) si Milea (’44 – sut de la 20 metri ce se ducea spre vinclu deviat) fie sansa, la bara lui Costache (’44), astfel ca, aproape incredibil, la pauza Poli a intrat fara gol.

Odihna si intrarea lui Trica le-a prins bine oaspetilor care au oprit inclinarea terenului spre poarta lui Merlier. A fost rind lui Branet sa simta fiori reci pe sira spinarii la reluarile lui Trica ("47), Gaman (’51) si Fl. Costea (’62), Iasul replicind in acest interval doar prin Miclea, blocat de Merlier in minutul 60. Soarta jocului s-a scris intre minutele 67 si 70 cind victoria a balansat de la o echipa la alta. Craiova a fost la un pas sa dea lovitura, insa M. Costea a ratat uluitor, cu poarta goala, in minutul 67, cind a trimis in bara de la circa 11 metri, peste alte trei minute reduta lui Merlier cedind. Reusita lui Balde, prima a jucatorului din Guineea Bissau in Liga I, s-a dovedit a fi decisiva in economia jocului, bara lui Miclea (’83) si sutul lui Rose peste poarta (‘90^2) nemaidind de lucru omului de la tabela. Poli a pastrat astfel punctele in Copou si da speranta ca partitura propusa de Grigoras a fost invatata, notele false vazute in primele runde fiind eliminate aseara intr-o proportie importanta.

Observatorul, "atacat" de brancardieri

* Merlier a fost titularizat deoarece titularul Lung a facut febra in seara dinaintea partidei, fiind pastrat rezerva. * La stadion a fost prezent si Stefan Stoica, antrenorul echipei International Curtea de Arges, care intilneste vineri pe Poli. Fostul jucator oltean a fost primit cu raceala de spectatorii ieseni. In schimb, Mihai Costea, care a fost schimbat dupa ratarea uriasa din minutul 67, a fost incurajat de tribune. * Jucator de baza in acest sezon la Poli, Cristi Bratu a primit acceptul conducerii de a fi nas simbata, la nunta unui amic din Pitesti, insa a platit distractia prin faptul ca nu a fost nici macar rezerva aseara! De acest lucru a profitat Vali Negru care a fost titularizat desi a venit de citeva zile in Copou. Fostul rapidist a ales pentru tricou aceeasi varianta numerica pe care a avut-o Gavatorta, 2^6  * Observatorul de joc, Daniel Gherasim, a tras o spaima zdravana in minutul 41, cind persoana care se afla la volanul masinutei care intervine pe teren in cazul unor accidentari a pornit din greseala, intrind in acoperisul de deasupra scaunului observatorului. Din fericire, supervizorul nu a fost lovit, doar citeva foi zburind pe pista stadionului. * Arbitrii asistenti au avut de furca din pricina echipamentului negru al oaspetilor. Mai intii, Mogosanu, care purta un trening bleu-marin, a fost somat de Craciunescu sa-si ia un maiou de alta culoare pe deasupra tinutei sale. Apoi, in repriza secunda, un agent IGS care statea in apropierea bancii oaspetilor a trebuit sa plece de acolo la solicitarea asistentului Gheorghe, deranjat de tinuta neagra a bodyguardului. ^ La final, Balde si-a exprimat satisfactia pentru golul marcat in timp ce Soava a uimit pe multa lume dupa ce a afirmat ca "un egal ar fi fost echitabil dupa aspectul jocului". In schimb, capitanul oaspetilor, Dorel Stoica, a afirmat ca ar trebui sa-si ceara scuze in fata suporterilor. ^ Faptul ca presedintele de onoare al Politehnicii, primarul Gheorghe Nichita, isi aniverseaza astazi ziua de nastere, a fost punctat de Grigoras intr-o maniera deosebita la conferinta de presa: "Cred ca i-a placut meciul si domnului primar. Sper sa nu fie «scotian» si sa dea o bere de ziua lui si la echipa!"

Cuvintul antrenorilor

Petre Grigoras: "Am facut, de departe, cel mai bun jucator din acest sezon. Am fost agresivi, in sensul bun, am facut un presing sufocant, ne-am daruit. Daca nu cistigam, cred ca, chiar daca simteam un gust amar, nu aveam ce sa le reprosez baietilor. Au jucat asa cum imi doresc si au putut sa iasa cu capul sus de pe teren. Recunosc, mi-a fost teama ca ratarile sa nu se razbune, insa, pina la urma, cel mai harnic a cistigat. Sint fericit si ca am vazut destul de multa lume multumita. Viata si asa e neagra si grea acum, apare o satisfactie atunci cind dai oamenilor motive de bucurie. Ne-a ajutat si rezultatul, pentru ca cine stie ce se mai intimpla cu citeva sotii din Iasi daca nu bateam azi!"

Daniel Mogosanu: "Mi-e greu sa gasesc cuvinte. Au fost doua reprize diferite. In prima, Iasul ne-a presat, a avut mai multe ocazii, in special in urma unor faze fixe. In a doua, am echilibrat jocul si ne-am creat citeva ocazii importante. Momentul psihologic al jocului s-a consumat la ratarea lui Mihai Costea cu poarta goala, la nici cinci minute primind golul, dupa o mare gafa defensiva. Oricum, Mihai trebuie incurajat. El e un jucator tinar si nu trebuie uitat ca au ratat si alti jucatori de mare valoare, la Mondiale. Cred ca daca marcam primii, nu pierdeam la Iasi. Faptul ca suporterii mi-au cerut demisia nu ma deranjeaza, nu e un lucru nou pentru mine". (Ovidiu MINEA)

Clasament

1. Brasov        6          4          2          0          9-2     14 (^5)

2. Urziceni     6          4          1          1          7-3     13 (^4)

3. Pandurii     6          4          0          2          7-6     12 (^3)

4. Dinamo      6          3          1          2          6-2     10 (^1)

5. Steaua       6          3          1          2          9-6     10 (^1)

6. CFR           6          3          1          2          7-4     10 (^1)

7. Vaslui         6          3          1          2          11-9   10 (^1)

8. Timisoara  6          2          4          0          6-4     10 (^1)

9. Rapid         6          3          0          3          10-8   9 (0)

10. Inter C.A. 6          3          0          3          7-10   9 (0)

11. Craiova    6          2          1          3          8-6     7 (-2)

12. Iasi            6          2          1          3          7-9     7 (-2)

13. Otelul       6          2          1          3          3-6     7 (-2)

14. Astra        6          1          3          2          3-4     6 (-3)

15. Medias     6          2          0          4          9-13   6 (-3)

16. A. Iulia     6          1          2          3          5-8     5 (-4)

17. Ceahlaul  6          1          1          4          3-9     4 (-5)

18. Bistrita     6          0          2          4          3-11   2 (-7)

Comentarii