Razbunarea visinie

marți, 05 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Razbunarea visinie

In mod obisnuit, finala Cupei Romaniei reprezinta punctul terminus al unui sezon incarcat de fotbal intern. Pregatirile echipelor nationale pentru "Coupe du Monde" si CE de tineret au grabit intr-o asemenea masura graficul esalonului de virf, incit aceasta finala se va desfasura inaintea intrecerilor din campionatele Diviziilor B, C sau chiar D.
Asadar, astazi, de la ora 17,00, pe Stadionul "Lia Manoliu", se vor afla din nou fata in fata, la un interval de numai trei zile, Rapid si Universitatea Craiova. Orice copil indragostit de fotbal stie ca rezultatul de simbata (2-2) al meciului disputat pe "Ion Oblemenco" a frint definitiv aspiratiile la titlu ale lui Mircea Lucescu si ale "squadrei giulestene". Acelasi deznodamint a adus Craiovei "retrogradarea" de pe locul VII pe cel imediat urmator si diminuarea sanselor de reprezentare in Cupa UEFA. Cum ar zice hitrul de roman, oltenii si-au cam "datara foc la valiza", chiar daca au fost scufundati in elogii, pentru atitudinea cinstita si sportiva de care au dat dovada. Gurile rele mai spun ca onoarea olteneasca a fost serios stimulata din alta parte, prin hirtii verzi cu nuante kaki. Si atunci, a fost bine sau rau pentru olteni? Aceasta dilema a incendiat si spiritele din tabara craioveana, citiva dintre actionarii clubului din Banie fiind decisi a se descotorosi de presedintele Ion Craciunescu, pentru strategia onesta dar pagubitoare pe care a adoptat-o. S-ar putea ca astazi sa vedem pe Universitatea Craiova, pentru ultima oara, cu Craciunescu in jilt si Alexanco pe banca, spaniolul nostru atragind serios privirile pofticioase ale Stelei. Sigur ca fotbalistii craioveni si presedintele Craciunescu au o sansa teribila de a da cu tifla speculatiilor, cistigind dreptul de a juca in C2, printr-o victorie in Cupa Romaniei. Mai ales ca, pe linga puzderia olteneasca ce va invada tribunele, Lutu, Ganea &Co. vor fi sprijiniti de galeria stelista, "ca sa moara George Copos si-a lui galerie!".
Pe de alta parte, in zona visinie a fotbalului pluteste un mistuitor dor de razbunare. Evident ca giulestenii nu s-au scuturat inca de gustul amar al esecurilor din final, care le-au adus pierderea titlului. Si chiar daca, in topul celor injurati de toti dumnezeii Giulestilor, locurile de frunte sint ocupate de celebrii Savaniu – Salomir, nu credem ca universitarii olteni sint scutiti de blestemele Grantului. Pina simbata, galeria lui Mircea scanda "Stiinta si Rapid / se iubesc la infinit!" Ori, se stie prea bine (ca bibliografie, putem lua toata floarea telenovelelor!), ca "dragostea infinita" nu se poate transforma nici in prietenie, nici in indiferenta, ci numai in ura inversunata. Echipa de sub Pod va fi lipsita de aportul de pina mai ieri al dispecerului de echipa Danut Lupu, eliminat in partida de campionat, pentru un fault-riposta care, oricit l-ar scuza taticul Lucescu, ramine o mostra de agresiune de mahala. Poate ca "Il Luce" va reusi, chiar in meciul de astazi, sa-l impuna pe acest post pe Ovidiu Maier, un jucator cu nimic mai prejos decit sus-pomenitul, intru curatirea morala a echipei sale.
Sa amintim, in incheiere, ca partida arbitrata de constanteanul Marcel Lica va fi cea de-a doua finala dintre cele doua echipe. Prima a avut loc in anul 1975, intr-un meci cu cintec, arbitrat de Nicolae Rainea, incheiat cu scorul de 2-1, dupa prelungiri, partida cu trei eliminati: Deselnicu si Berneanu (Craiova) plus Neagu (Rapid). Regretatul Oblemenco a deschis scorul pentru olteni, in minutul 54, dar scorul a fost intors de actualul secund al lui Lucescu, Nae Manea (in minutele 70 si 100). Pentru nostalgici, iata formatiile de atunci: Ionita – Pop, Grigoras, Fl. Marin, Nita – Angelescu (Savu), St. Marin (Risnita), G. Petcu – Iordan, Neagu, Manea – la Rapid; Purcaru – Niculescu, Boc, Deselnicu, Berneanu – C. Stefanescu (Strimbeanu), Ciupitu, Balaci – Crisan, Oblemenco, Taralunga (Negrila) – la Craiova.
Pentru miine, dupa toate probabilitatile, antrenorii Mircea Lucescu si José Ramon Alexanco vor trimite in teren pe:
Rapid : Lobont – Stanciu, Iencsi, Rednic, Dulca, C. Zamfir – Marinescu, Maier, Iftodi – Pancu, Sumudica.
Craiova: T. Lung – Nastasie, Curt, Sandoi, Vancea, Iordache – Cristescu, Trica, Frasineanu – Ganea, Lutu. (Nic. G)

Comentarii