Vrem nationala in Copou!

marți, 27 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Vrem nationala in Copou!

" Vrem sa jucam si meciul decisiv cu Georgia la Iasi" , au cerut in corpore rugbistii nationalei, impresionati de atmosfera entuziasmanta din tribune la partida Romania – Rusia, atunci cind in Copou au urcat peste 10.000 de spectatori. " Am beneficiat de conditii excelente la Iasi, iar spectatorii i-au incurajat frenetic pe tricolori, purtindu-i spre o victorie clara ", spunea la conferinta de presa organizata dupa partida cu Rusia, Mircea Paraschiv, antrenorul nationalei. " Am cerut celor de la FRR sa organizam tot noi si partida cu Georgia ", a precizat si Victor Codreanu, presedintele sectiei de rugby a clubului Poli-Agro ROMTELECOM. Atunci, diriguitorii rugbiului romanesc au refuzat politicos, tehnicianul Mircea Paraschiv apreciind ca, dupa doua meciuri in provincie, au dreptul si bucurestenii sa vada un meci de rugby de un astfel nivel.
De pe 18 martie, cind au fost luate aceste declaratii si pina in prezent s-au schimbat multe, FRR aflindu-se acum intr-o situatie jenanta, aproape fara iesire. Refuzata de clubul Dinamo, care nu a vrut sa puna la dispozitie echipei nationale terenul pentru partida internationala dintre Romania si Georgia, ce urmeaza sa se desfasoare pe 8 aprilie, in Cupa Europeana, Federatia Romana de Rugby nu a gasit nici o alta varianta rezonabila.
Conform recomandarilor forurilor diriguitoare ale rugbiului mondial, meciurile internationale trebuie sa se dispute pe stadioane cu capacitate de minimum 10.000 de locuri. Pentru ca Dinamo a refuzat, motivind ca se strica terenul din Stefan cel Mare, FRR a mers cu jalba in protap in Ghencea. Dar terenul pe care se joaca fotbal nu poate fi amenajat pentru rugby intrucit nu are dimensiuni regulamentare, nu se pot monta buturi si nici nu beneficiaza de 10 m de spatiu in spatele portilor, suprafata necesara pentru eseuri. In calcul a ramas doar terenul secund din Ghencea, special amenajat pentru rugby, dar capacitatea tribunelor este redusa, de maximum 1.500-2000 de spectatori.
In prezent se cauta solutii de avarie, cind rezolvarea este la indemina: Iasul este o gazda perfecta, locuitorii lui mincind rugbiul pe piine.
Contactat telefonic, Hagic Garabet, vicepresedintele FRR, s-a aratat incintat de idee, precizind ca nu este inca tirziu ca meciul cu georgienii sa fie mutat la Iasi, dar ca acest lucru il poate decide doar Dumitru Mihalache, presedintele FRR. Insa acesta insoteste echipa nationala de fotbal in Georgia, urmind sa se intoarca in tara abia joi. "Este dorinta expresa a jucatorilor ca meciul cu Georgia sa se dispute la Iasi, insa Biroul Federal si antrenorii lotului, cei indreptatiti sa hotarasca, au decis ca mai nimerit ar fi sa nu se joace chiar toate partidele in provincie. Personal, eu vreau sa se joace la Iasi ", ne da vestea buna Hagic Garabet.
In mod normal, in ce priveste alegerea terenului de joc, cuvintul decisiv ar trebui sa-l aiba sportivii, mai ales ca exista un astfel de precedent in fotbal. Astfel, pentru ca fotbalistii nationalei se simt mai bine in Ghencea, si nu pe "Lia Manoliu", FRF a raspuns solicitarilor tricolorilor, majoritatea partidelor internationale desfasurindu-se aici. Una este sa fii incurajat de 10.000 de suporteri, cum s-ar intimpla la Iasi, si alta este sa joci in anonimat, in prezenta a citorva sute de spectatori, cum cu siguranta ar fi pe Ghencea II.
Mircea Paraschiv culca balonul in terenul Federatiei
Contactactat telefonic, Mircea Paraschiv, antrenorul echipei nationale, a pasat elegant mingea in curtea federalilor: " Nu intra in atributiile mele sa aleg locul unde isi disputa meciurile echipa nationala. Nu exclud din calcul varinata Iasi, mai ales ca rugbistii tricolori au cerut cu insistenta acest lucru, insa nu am eu caderea sa decid. De fapt problema rugbistilor este sa joace, de restul avind cine sa se ocupe. Sarcina mea este sa adun lotul, mai ales ca exista citeva incertitudini, printre care si ieseanul Chiriac, accidentat si cu piciorul in ghips ", a spus tehnicianul lotului national. (Leonard CANANAU)

Comentarii