De Sănătate

Punem punctul pe știi

Avertisment al medicilor, la începerea şcolii: Părinţi, pregătiţi-vă de boala „gură-mână-picior“!

miercuri, 06 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Avertisment al medicilor, la începerea şcolii: Părinţi, pregătiţi-vă de boala „gură-mână-picior“!

Medicii pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ se aşteaptă ca, în perioada următoare, odată cu intrarea copiilor în colectivităţi, să apară cazuri de boală gură-mână-picior, afecţiune virală care se caracterizează prin apariţia unor leziuni ulceroase la nivelul gurii, precum şi leziuni ulce­roase la nivelul mâinilor şi picioa­relor. 

Aceasta apare în special în anotimpurile de trecere, în special primăvara sau toamna.  Specialiştii recomandă părinţilor să aibă în vedere câteva măsuri generale de prevenire, cum ar fi igiena mâinilor, precum şi evitarea locurilor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave. „Pentru că boala este una virală, care se transmite de la un copil bolnav la cel sănătos, principala măsură este igiena mâinilor: toţi copiii care vin de la joacă să se spele pe mâini, să evite spaţiile de joacă aglomerate, fiind locul unde ei interacţionează foarte strâns, precum şi evitarea contactului cu persoane bolnave. Odată declanşată boala, ar trebui să nu mai iasă din casă, pentru că prezintă febră, stare generală alterată, ulterior şi deshidratare“, a precizat dr. Maricel Burlacu, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Pediatrie III de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

Acesta a mai explicat că aftele care apar la nivelul cavităţii bucale sunt extrem de dureroase, copilul refuzând să mă­nânce sau să bea lichide, existând astfel riscul de deshidratare, care poate necesita spitalizare. „Pen­tru că orice deglutiţie este dureroasă, copilul refuză să mănânce şi să bea, ajun­gând să se deshidrateze. Boala este una autolimitată, nu depăşeşte 5-7 zile, însă în acest interval părinţii trebuie să aibă grijă ca micuţul să nu se deshidrateze, deoarece necesită spitalizare. De aceea, trebuie administrată local la nivelul gurii o substanţă anestezică, cum ar fi spray-ul cu Tantum verde sau Strepsils, care să aibă efect de anestezic local şi eventual antiinflamator, ţinta fiind scăderea durerii. Aftele sunt extrem de dureroase, iar tratamentul local reuşeşte să învingă repulsia faţă de alimente sau lichide. Pentru leziunile de pe piele, este nevoie de cremă-unguent cum ar fi pasta cu apă mentolată, deoarece mentolul calmează mâncărimea şi dă senzaţia de răcorire“, a completat medicul ie­şean.

Majoritatea cazurilor se întâl­nesc la copii cu vârsta de peste doi ani, în special preşcolari. Medicii atrag atenţia părinţilor să nu admi­nistreze antibiotic, fiind necesare doar medicamente pentru reducerea simptomelor. 

 

 

Comentarii