Detalii incendiare în cazul şpăgilor pentru nota 5 la Medicină: Cine e profesorul vizat!

joi, 10 august 2017, 01:50
4 MIN
 Detalii incendiare în cazul şpăgilor pentru nota 5 la Medicină: Cine e profesorul vizat!

După dezvăluirile publicate ieri în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“, procurorii ieşeni au furnizat primele informaţii publice despre cel mai fierbinte dosar al acestei veri. Anchetatorii au confirmat cele prezentate de cotidianul nostru, fără a devoala numele cadrului didactic care ar fi primit efectiv mită de la sirianul intermediar. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi continuă ancheta în acest caz, existând posibilitatea ca şi alte persoane să fie puse sub acuzare. Surse judiciare au arătat că, pe lângă cei doi arestaţi, Ştefan Păun şi Mustafa Abdi, cel puţin alte două persoane au calitatea de suspect în acest dosar: Ştefan Rareş Ene şi Gabriela Elena Cătănoiu. Ambii ar fi oferit mită pentru a promova la examen. În paralel, investigaţia continuă, urmând ca astăzi să fie realizate percheziţii informatice asupra unor telefoane ridicate de la cei arestaţi.

Apelativul „Stan“

În privinţa infracţiunii de luare de mită, cea mai gravă de altfel, imputată unui cadru didactic de la Facultatea de Medicină Generală, cercetarea in rem (asupra faptei, nu asupra persoanei) a început la Parchet în data de 3 august, ne-au dezvăluit surse judiciare. Investigaţia a demarat asupra faptei chiar dacă anchetatorii au câteva informaţii cu privire la identitatea celui care ar fi primit mita. În referatul prin care procurorii au cerut arestarea lui Păun şi Abdi este detaliată o mită de 450 de euro pe care Mustafa Abdi a oferit-o profesorului, în numele unei studente neidentificate. „În data de 20.07.2017, până la ora 13:48:40, numitul Abdi Mustafa a dat suma de 450 de euro unui cadru didactic neidentificat până în prezent, cunoscut cu apelativul «Stan», din cadrul UMF «Gr.T. Popa» Iaşi, Facultatea de Medicină, Specializarea Medicină, Disciplina «Anatomie», în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, constând în emiterea de note de trecere unei studente restanţiere neidentificate până în prezent decât cu apelativul «Carmen» în sesiunea Extraordinară de Restanţe-Măriri desfăşurată în intervalul 17.07.2017-27.07.2017, prin fraudarea examenului“, se arată în referatul de arestare. Pe lângă mita de 450 de euro, profesorul ar mai fi primit alţi 300 de euro pentru un alt student. Surse din universitate spun că ar fi vorba de un cadru didactic cu experienţă. Până la o confirmare oficială sau neoficială din surse juridice, „Ziarul de Iaşi“ a stabilit să nu publice numele celui în cauză.

Motivare dură a procurorului de caz

În referatul de arestare preventivă întocmit de procurorul Ramona Cristina Luca, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, sunt inserate mai multe pasaje foarte dure referitoare la corupţia din sistemul educaţional-sanitar şi de ce aceasta poate avea efecte nocive asupra societăţii în ansamblu. Procurorul spune că notele de trecere pentru disciplina Anatomie făceau obiectul unor adevărate tranzacţii. „Obiectul tranzacţiilor dintre părţile faptelor de corupţie l-a constituit vânzarea/cumpărarea de note de trecere la examene în mediul academic de către actuali studenţi, medici în devenire, însă fără cunoştinţe elementare la materii esenţiale în practica viitoare asupra pacienţilor a căror sănătate ar putea fi astfel pusă în pericol prin intervenţii medicale necorespunzătoare. gravitatea faptelor de corupţie este dată şi de fenomenul generat şi practicat în mediul universitar, de fraudare a examenelor de către studenţi, direct ori prin intermediari, prin săvârşirea de acte ilegale de către cadrele didactice care, după primirea sumelor de bani în valută, remise cu titlul de mită, îndeplinesc acte contrare îndatoririlor de serviciu“, motivează procurorul.

În acest fel, se mai arată în documentul citat, se aduce atingere principiului egalităţii în drepturi, „întrucât procesul de formare, de educaţie, de specializare a studenţilor medicinişti este profund afectat, alterat de înşişi formatorii (cadre didactice) de viitori specialişti“. În referat se mai menţionează că prin „cumpărarea“ notelor  este denaturat sistemul de valori care ar trebui să stea la baza învăţământului. De asemenea, prin acceptarea de către profesori a unor mite pentru a oferi note de trecere, procurorii spun că sunt dezavantajaţi studenţii de bună credinţă, care nu apelează la metode ilicite de fraudare a examenelor. „S-a adus astfel atingere principiului asigurării calităţii educaţiei universitare, principiului respectării drepturilor şi libertăţilor studenţilor şi ale personalului academic, principiului centrării educaţiei pe student (…) Au fost nerespectate şi politicile de echitate şi etică universitară în mediul academic din UMF Iaşi prin recurgerea la metode frauduloase, ilicite de promovare a examenelor, cunoscute şi acceptate atât de studenţi cât şi de profesori care au încălcat codul de etică şi deontologie profesională şi universitară“, se mai arată în documentul citat.

 

  

Comentarii