Studenţii se plâng de bursele mici şi taxele mari de şcolarizare

marți, 13 august 2013, 01:50
2 MIN
 Studenţii se plâng de bursele mici şi taxele mari de şcolarizare

După ce au protestat la Timişoara împotriva subfinanţării educaţiei româneşti, plimbând o vacă pe străzile oraşului, liderii asociaţiilor studenţeşti au lansat raportul „Responsabilitate pentru Educaţie!”. Astfel, tinerii au analizat finanţarea învăţământului superior, cerând Guvernului să conştientizeze importanţa investiţiei în educaţie ca sursă de dezvoltare a statului pe termen lung.
Universităţile ieşene nu au scăpat de observaţiile Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, considerându-se că tot mai mulţi tineri renunţă la studii din cauza abuzurilor financiare. „Una dintre măsurile la care recurg tot mai multe universităţi pentru a reduce deficitul datorat de scăderea de venituri provenite de la studenţi cu taxă în contextul scăderii continue a alocaţiei per student echivalent – mai ales din 2008 în 2013 – este creşterea taxei de şcolarizare. La Universitatea ”Al.I. Cuza”, taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei”, arată analiza studenţilor. Mai mult, au existat discuţii despre creşterea taxelor şi la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, dar fără a se ajunge la o astfel de măsură. În schimb, Politehnica se află pe lista universităţilor cu cele mai mici burse din ţară. „În pofida prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, există universităţi în care valoarea bursei sociale este de sub 150 de lei: în Universitatea Tehnică «Gh. Asachi» din Iaşi, bursa socială este de 100 de lei, iar în Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, bursa socială este de 115 lei”, punctează reprezentanţii ANOSR. Întrebaţi care sunt motivele pentru care renunţă la facultate, 41% dintre studenţii aflaţi în această situaţie au numit ca principal motiv al abandonului universitar alegerea greşită a specializării, iar 35% au menţionat lipsa resurselor financiare.
Conducerea ANOSR a concluzionat, în urma întâlnirilor de la Timişoara, că va continua să lupte pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi a cerut să fie consultată în procesul de elaborare a strategiei ministerului privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020.

Comentarii