Trucuri mici pentru o curăţenie perfectă înaintea sărbătorilor de iarnă

vineri, 06 decembrie 2013, 23:29
8 MIN
 Trucuri mici pentru o curăţenie perfectă înaintea sărbătorilor de iarnă

Lista cu produsele de curăţat se poate reduce la o sticlă de oţet, câteva pungi cu bicarbonat de sodiu, câteva lămâi şi un pic de ulei. Din combinaţii de apă cu zeamă de lămâie, sau apă cu oţet şi sare putem face „detergenţi“ puternici pentru curăţarea diferitelor suprafeţe. Suprafeţele din argint sau argintate le facem strălucitoare cu o coajă de banană. Serile lungi din postul Crăciunului le putem înviora puţin cu nişte dulciuri de casă delicioase.

O dată trecută bucuria găsirii cadourilor din ghetuţe de Sfântul Nicolaie, este timpul pentru pregătirea casei de Crăciun. O casă curată, frumos mirositoare şi cu daruri sub brad. Pentru curăţare vă recomandăm soluţia naturistă, da, se poate şi aşa ceva, care nu dăunează sănătăţii şi este şi mai economică. Lista cu produsele de curăţat se poate reduce la o sticlă de oţet, câteva pungi cu bicarbonat de sodiu, câteva lămâi şi un pic de ulei. Cu acestea toate reuşim să facem casa lună fără să ne intoxicăm cu substanţele chimice de curăţat extrem de nocive pentru corp, dar şi să rămânem cu nişte bani în plus în buzunar.

Curăţenie în toată casa

Aşadar, să punem produsele de mai sus la treabă. Pentru a curăţa suprafeţele din sticlă preparăm o soluţie din patru linguriţe de suc de lămâie cu 350 ml de apă. Sucul poate fi pus într-un recipient de pulverizare şi se aplică pe geamuri, oglinzi sau orice suprafaţă din sticlă, apoi se şterge cu o cârpă din bumbac, cel mai la îndemână fiind nişte tricouri reciclate. Apoi, suprafeţele din lemn, chiar şi cele din pal, se curăţă şi se împrospătează cu o soluţie de 1:1 oţet cu ulei – de măsline ar fi ideal, dar şi cel din floarea soarelui îşi face treaba. Se dă lustru cu o cârpă uscată din bumbac 100%. Deci nu se folosesc cârpe din poliester. În schimb, suprafeţelor din vinilin sau din gresie le dăm o faţă nouă folosind câteva linguri de oţet sau zeamă de lămâie în apă curată. Utilizăm mopul din bumbac pentru a şterge aceste suprafeţe. Pentru a elimina şi mirosurile, coşul de gunoi sau zona gunoiului se igienizează cu o soluţie de bicarbonat, oţet şi apă.

Bucătăria se face lună cu oţet şi lămâie

În bucătărie, frigiderul se curăţă cu o soluţie de 1:1 oţet cu apă, iar petele se scot cu puţin bicarbonat presărat pe burete sau direct pe pată. Pentru cele mai rezistente se foloseşte sarea mare de bucătărie (neiodată) pe post de abraziv. Tot bicarbonatul de sodiu este şi soluţia pentru eliminarea mirosurilor din frigider. Pus într-o farfuriuţă sau o ceşcuţă, direct în frigider, acesta absoarbe mirosurile şi alcalinizează aerul. Folosiţi ceşcuţe ciobite care pot prelua această atribuţie ca recipient pentru „odorizantul“ cu bicarbonat din frigider. Faianţa, blatul de lucru sau suprafeţele emailate din bucătărie le curăţăm astfel: se pregăteşte un borcan de 800 ml în care se pune oţet şi apă în proporţie de 1:2. În acest amestec se adăugă coji de lămâie şi se lasă la macerat câteva zile. Amestecul este foarte eficient la curăţarea şi albirea suprafeţelor emailate sau la spălat vasele fără spumă. Este un „detergent“ bun chiar şi în maşina de spălat vase. Suprafeţele din argint sau argintate le facem strălucitoare cu o coajă de banană. Aceasta îngrijeşte şi redă luciul fără a zgâria. În schimb, suprafeţele din inox se curăţa cu bicarbonat de sodiu în soluţie cu apă sau ca praf abraziv. Scurgerile la instalaţiile sanitare sunt uşor de curăţat cu un plic de bicarbonat de sodiu pus în gaura de la scurgere peste care se toarnă o ceaşcă de oţet. Lăsaţi fereastra deschisă pentru că mirosul degajat este înţepător. Se lasă câteva minute să acţioneze apoi se toarnă apă fierbinte. Astfel se curaţă, se degresează şi se igienizează scurgerea. Din cuptorul cu microunde îndepărtăm foarte uşor mizeria şi mirosurile cu un bol plin cu un amestec de apă şi oţet pe care îl fierbem mai întâi câteva minute. Apoi, după ce se răceşte, se curăţă interiorul cu el şi se şterge cu o cârpă uscată. Pentru împrospătarea paharelor din sticlă şi a le reda strălucirea se folosesc nişte şerveţele umezite în oţet. Cu acestea se învelesc recipientele şi se lăsă o vreme pentru degresarea substanţelor lipite sau pentru înmuierea urmelor de apă. Apoi se spală normal.

Sare şi oţet pentru spălat şi curăţat

Foarte multe gospodine ştiu că perdelele se pun la înmuiat peste noapte în apă curată în care s-a pus o mână bună de sare mare. Aceasta scoate praful, fumul de ţigară şi alte mirosuri. Perdelele se spală apoi normal, iar la clătit se pun câteva linguri de oţet şi câteva picături de ulei esenţial – lavandă, muşeţel sau alt miros care vă place -, în loc de balsam de rufe. Ca să înviorăm culorile şi să scoatem petele rezistente atunci când spălăm rufe, în maşina de spălat se pune o ceşcuţă cu oţet. În plus, prin folosirea oţetului în maşină se evită şi depunerile de calcar. O idee şi pentru şoferi. Dacă geamurile maşinii vor fi spălate cu o soluţie din oţet (3 măsuri) şi apă (o măsură) ele nu vor mai îngheţa în zile reci de iarnă. Fierul de călcat, filtrul de cafea şi alte electrocasnice cu depuneri calcaroase de la apă se curăţă adăugând o ceşcuţă de oţet în apa care fierbe pentru îndepărtarea acestora. Eficientă în acest caz este şi sarea de lămâie.

Odorizante de cameră cu bicarbonat

Şi dacă am făcut economii la produsele de curăţat putem să ne extindem şi la odorizantele de cameră. Extrem de toxice, odorizantele sintetice cu mirosuri dulcege şi grele, pot fi înlocuite cu recipiente (ceşcuţe, borcănele eventual decorate cu pamblicuţe, şerveţele sau alte tehnici) cu bicarbonat de sodiu în care punem 3-4 picături ulei esenţial natural de care vă place: pin şi scorţişoară pentru atmosferă de Crăciun, citrice pentru revigorare, lavandă pentru relaxare, trandafir pentru seri romantice.

Ce dulciuri facem pentru serile de post?

Serile lungi din postul Crăciunului le putem înviora puţin cu nişte dulciuri delicioase ce pot fi făcute cu uşurinţă. Vă recomad, aşadar, reţeta de biscuiţi făcuţi în familie cu diverse forme, culori şi arome. Se pot orna cu glazuri de zahăr şi pot fi şi nişte cadouri din suflet atât pentru părinţi, bunici, dar mai ales pentru copii. Şi ca darul să aibă o „formă“ pot fi puşi în borcane mari (1,5-3 kg), iar capacul îmbrăcat cu pânză colorată şi legat cu o fundiţă de cadou. Poate fi înfrumuseţat în diverse tehnici de decupaj şi nu numai. Este o reţetă pe care o adaptez în funcţie de ce am prin dulap. Un pachet unt (margarină sau 250 gr untură) se freacă cu 100 grame zahăr. Se adaugă 1-2 ouă (facultativ), praf de copt, „aromele“ şi făină cât cuprinde până se obţine un aluat potrivit de tare. Aromele pot fi diverse: vanilie, o linguriţă scorţişoară, o cană nuci pisate, migdale, o linguriţă nes, o ceşcuţă cafea tare, o cană lapte sau coajă rasă lămâie. Alegerea este în funcţie de gusturi. Se întinde apoi o foaie nu prea groasă şi se decupează cu forme sau se taie cu o roată dinţată sau chiar cu un cuţit. Se dau la cuptorul încins pentru 15-20 minute. Pot fi pudraţi sau decoraţi cu diverse glazuri în funcţie de sezon sau evenimente. Aceşti biscuiţi se fac atât în post, cât şi în restul anului. Se pot păstra în cutii de tablă sau borcane mari de sticlă acoperită. Merg consumaţi atât dimineaţa la cafea, la prânz, la ceai, cât şi seara în faţa televizorului.

Să pregătim decoruri pentru Crăciun

Pentru sărbătorile care se apropie vă oferim o altă idee pentru decorarea casei. Este o activitate de seară şi se rezumă la reciclarea lumânărilor sau candelelor din ceară folosite. Se adună toate resturile din ceară se mărunţesc şi se reaşează în recipienţi de sticlă sau ceramică – borcănele, recipienţi de lumânări sau ceşcuţe desperecheate – după ce, în prealabil, s-a aşezat fitilul – o sfoară de bumbac sau fitil gata pregătit. Se fixează pe fundul recipientului într-o talpă circulară sau o bucăţică de tablă găurită, iar deasupra, la gura recipientului se leagă pe un creion ce se sprijină pe margini astfel încât fitilul să stea întins. Recipientul astfel pregătit se introduce în cuptorul cu microunde în reprize scurte de 2-3 minute până când ceara este topită integral. În lipsa cuptorului se pun într-o cratiţă cu apă la foc mic astfel încât apa să nu depăşească gura recipientului. Se ţine pe foc până când se topeşte toată ceara. Se lăsă apoi recipientul la răcit şi când începe să se întărească se adăugă ulei esenţial natural, pentru parfum. Se taie fitilul cam la 2 cm de suprafaţa cerii când aceasta s-a întărit. Recipientele se pot decora în funcţie de preferinţe. Acestea sunt doar câteva idei pentru a face o casă curată fără a întrebuinţa detergenţi chimici şi apoi pentru a o decora de sărbătoare. Nu rămâne decât să vină Crăciunul cu bradul împodobit şi colindători la uşă.

Corina BENESCU,
Briţcani, Neamţ

Comentarii