12 ieşeni din centrele sociale şi rezidenţiale, depistaţi pozitiv într-o zi

marți, 12 mai 2020, 01:49
4 MIN
 12 ieşeni din centrele sociale şi rezidenţiale, depistaţi pozitiv într-o zi

Numărul infectărilor în judeţul Iaşi nu creşte accelerat, dar locurile de la ATI pentru COVID 19 sunt ocupate. În acelaşi timp, plasma convalescentă ca tratament pare încă un vis pentru Iaşi: niciun donator voluntar nu a fost eligibil până acum. În plus, încă se aşteaptă miracole de la tratamentul cu Remdesivir, venit din SUA.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, 12 angajaţi din reţeaua de centre sociale şi de rezindeţiat au fost infectaţi cu SARS CoV 2.

DSP Iaşi a precizat că rezultatul a venit ca urmare a acţiunii de testare pentru depistare COVID 19 a personalului din toate căminele pentru persoane vârstnice din judeţul Iaşi, din centrele sociale şi centrele rezidenţiale pentru persoane adulte aflate în dificultate.

Toate azilurile şi centrele sociale, focare de COVID

„Pentru această acţiune au fost mobilizate mai multe echipe de epidemiologi din cadrul DSP Iaşi, care au recoltat 1.545 de probe. În urma investigaţiilor de laborator s-a constatat că 12 persoane de la 5 centre de pe raza judeţului Iaşi au fost depistate cu noul coronavirus. Este cea de-a doua testare realizată în aceste centre, prima fiind efectuată la sfarşitul lunii aprilie. Reamintim că pentru prima testare DSP Iaşi a prelevat 661 de probe şi că toate rezultatele au fost negative. Conform metodologiei de supraveghere, această activitate a fost demarată în scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19. Având în vedere că aceste centre adăpostesc cele mai vulnerabile categorii de persoane, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi supraveghează din punct de vedere epidemiologic prin aceste acţiuni activitatea şi starea de sănătate a persoanelor din aceste centre. Persoanele depistate cu noul coronavirus au fost internate în spitalele suport COVID-19, iar la centrele unde sunt angajate persoanele depistate pozitiv au fost luate toate măsurile pentru prevenirea apariţiei unor focare de infecţie“, a declarat Marius Voicescu, putătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Potrivit specialiştilor infecţionişti, după o primă testare şi în cazul în care sunt persoane depistate pozitive, testarea se reia. Deci, nu este exclus, la fel ca în cazul de la Spitalul Municipal Paşcani, să mai apără şi alte persoane pozitive COVID 19.

Specialiştii spun că valul nu a trecut

La Spitalul de Boli Infecţioase însă cele patru cadre medicale de la Spitalul de Urgenţe din Bacău care au fost infectate cu SARS CoV 2 au fost externate, după ce două teste consecutive au fost negative. Inedit, acestea au scris o scrisoare pentru echipa de salvatori.

„Pe cerul nostru soarele a răsărit din nou, după 10 zile de stat în spital. Pentru noi uşile s-au deschis din nou astăzi. Ne vom întoarce la familiile noastre. Acest coşmar s-a finalizat pentru un gând bun pentru oamenii care ne-au îngrijit (…) Am găsit în spatele combinezonului oameni cu dragoste de meserie, oameni trimişi de Dumnezeu pe pământ“, au semnat Irina Adrioaiei, Geanina Anghel, Marcela Luca şi Crisyina Furtadi, asistente medicale la Spitalul de Urgenţe Bacău.

La secţia specială amenajată de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase nu mai sunt locuri.

„La Terapie Intensivă este 100% ocupat. A fost un deces, persoana vârstnică. Avem trei persoane în tratament cu Remdesivir şi sperăm să meargă spre bine, deocamdată nu sunt modificări în starea de sătătate. La confirmaţi, avem peste 20 locuri libere, şi vom dezinfecta o zonă dintr-o secţie. Această derulare este constantă în procesui epidemiologic şi ne permite să organizăm corect activitatea. Suntem deja extrem de aglomeraţi. De aceea, este foarte important comportamentul cetăţenilor dupa 15 mai, n sensul respectaării normelor ce vor fi impuse“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli infecţioase.

Se aşteaptă donatori

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine încă se aşteaptă donatori compatibili de plasmă convalescentă. Conducerea centrului a declarat că aşteaptă persoane infectate şi declarate negative COVID 19 din judeţul Neamţ.

„Am avut până acum trei persoane, dar nu au fost compatibile. Medicul care se ocupă cu această problemă a luat legătura cu medicul similar din Piatra Neamţ, care la rândul său ne-a asigurat că mai sunt persoane care vor să facă acest gest, de donare, şi care îndeplinesc criteriile. Noi suntem pregătiţi, avem aparat, avem oameni instruiţi, avem protocoale cu toate spitalele care au Terapie Intensivă pe COVID 19, aşteptăm doar donatorii“, a declarat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Comentarii