14 proiecte de 1 milion de euro, pentru tinerii cercetători de la UAIC

miercuri, 20 aprilie 2022, 01:57
1 MIN
 14 proiecte de 1 milion de euro, pentru tinerii cercetători de la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a câştigat o finanţare de peste 5,6 milioane de lei la competiţiile „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” şi „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” 2021, organizate de Ministerul Educaţiei prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Astfel, UAIC va implementa 14 proiecte de cercetare care au câştigat finanţare la cele două competiţii.

„Competiţia «Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)» are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, pentru crearea sau consolidarea propriei echipe de cercetare şi a unui program de cercetare independent. La această competiţie, UAIC a câştigat 11 proiecte”, au precizat reprezentanţii universităţii.

Printre proiectele finanţate se numără şi aplicaţii de mediu ale precursorilor amorfi ai mineralelor în depoluarea apelor; evaluarea climatului urban: condiţie de bază a dezvoltării rezilienţei locale la schimbările climatice în Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României; noi structuri peptidice cu potenţiale aplicaţii în terapia ţintită şi diagnosticul timpuriu în cancer sau romanul memoriei în postcomunism: subgenuri, generaţii, reţele transnaţionale.

Cealaltă competiţie, „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)”, are ca scop, conform UAIC, sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională independentă de cercetare în instituţii de cercetare din România. Aici au fost câştigate trei proiecte, inclusiv unul despre influenţa poluării asupra tehnologiilor fabricării celulelor solare.

Comentarii