143 de ani de UMF: apel la înțelegerea istoriei și la ambiția de a avea un rol internațional

miercuri, 07 decembrie 2022, 23:15
3 MIN
 143 de ani de UMF: apel la înțelegerea istoriei și la ambiția de a avea un rol internațional

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a deschis seria manifestărilor pentru celebrarea a 143 de învățământ medical în capitala Moldovei cu o serie de evenimente care au avut loc în cursul zilei de miercuri, 7 decembrie. Cel mai important moment a fost marcat de ceremonia festivă prezidată de rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, care a ținut un discurs despre importanța locului în care se află universitatea astăzi și dificultatea drumului parcurs pentru a ajunge aici. Acesta a insistat și asupra faptului că au existat multe presiuni, încă de la fondare, dar și în vremuri mai apropiate, interne, cât și externe, pentru ca UMF să nu-și atingă potențialul.

„Ce deține UMF Iași este atât de prețios încât este dificil de exprimat în cuvinte. Ce este viața decât o dezvoltare atât de spectaculoasă – dar pornită de la două celule atât de mici? Numai mințile pregătite pot înțelege acest minunat spectacol. Care, evident, se desfășoară și cu forțe contrare. Dar tocmai de aceea este minunată această construcție: presiunile externe fac dintr-un edificiu aparent modest, căruia puțini îi acordă inițial credit, să se ridice zvelt și să supraviețuiască minunat”, a spus rectorul. Le-a transmis și un mesaj colegilor, îndemnându-i să își asume că misiunea universității este una internațională, că rankingurile reprezintă o oglindă a felului în care se vede în lume activitatea din sânul instituției de învățământ superior.

„Dacă însă angajamentul este unul național sau chiar internațional, atunci rezultatele modeste sau un scor mai slab în rankingurile internaționale sugerează nevoia unor reforme instituționale. O universitate națională trebuie să fie vizibilă și să aibă impact internațional, fiind astfel un actor activ în aria academică internațională. Pentru mine, rankingurile sunt importante nu în primul rând pentru mesajul public, deși și acesta contează într-o anumită măsură, ci mai ales pentru analizele interne pe care le putem face, susținând politici academice bazate pe dovezi, pentru a ne realiza cât mai bine misiunea”, a mai spus rectorul.

„Iașul are privilegiul să dețină cel mai vechi învățământ universitar din țară în toate domeniile”

La manifestare a vorbit prof.dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), ca reprezentant al rectorilor tuturor universităților de stat din capitala Moldovei. Acesta a vorbit la rândul său despre importanța istoriei și a moștenirii, făcând un apel pentru o mai mare apropiere între universitățile din Iași , chiar sub forma unei alianțe.

„Iașul are privilegiul să dețină cel mai vechi învățământ universitar din țară în toată domeniile. Pentru că într-o ordine cronologică, avem prima școală de inginerie, primul curs de agronomie, prima universitate modernă, prima instituție de educație artistică și prima universitate de medicină. Avem istorie, pentru că acest fapt, că avem o istorie care nu e la îndemâna nimănui din țara, face ca nu o dată Iașul să fie uitat mai deoparte de centrul deciziilor. De aceea trebuie ca noi, universitățile ieșene, să avem știința, îngăduința și curajul să ne folosim tradiția, experiența și expertiza întru binele universităților noastre, întru binele Iașului”, a spus prof.dr. Dan Cașcaval.

O prezență surprinzătoare la eveniment a fost cea a Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Acesta a avut un discurs concentrat pe mulțumiri adresate medicilor și a profesorilor de la UMF pentru activitatea prestată și pentru pregătirea celorlalți profesioniști care lucrează acum în țară și în străinătate.

„Adresez un gând de binecuvântare legat de ceea ce mi se întâmplă și mie și multora preoți când ne întâlnim cu dumneavoastră la Sfânta Parascheva sau în alte situații și vedem un venerabil profesor, cu realizări în multe domenii, care spune «roagă-te și pentru mine părinte, roagă-te și pentru mine că am un caz special». Adică oameni care se încred în știința lor medicală, dar au capacitatea să privească și dincolo. Lucrul acesta arată și o altă dimensiune a lucrării dumneavoastră, dincolo de cea pur medicală”, a spus IPS Teofan în discursul său.

În final, universitatea a premiat cadrele didactice care au promovat pe funcția de profesor în anul universitar 2021 – 2022, cât și studenții cu rezultate deosebite, care provin din situații sociale dificile. 

Comentarii