De Sănătate

Punem punctul pe știi

30 de ani de medicină de urgenţă, marcaţi la Iaşi de o conferinţă cu 500 de specialişti din toată ţara

vineri, 27 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 30 de ani de medicină de urgenţă, marcaţi la Iaşi de o conferinţă cu 500 de specialişti din toată ţara

În aceste zile are loc una dintre cele mai importante manifestări în domeniul sănătăţii organizată la Iaşi în anul 2023: Conferinţa Naţională a Societăţii Română de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România. La eveniment sunt înscrişi peste 500 de medici primari, specialişti şi rezidenţi din ţară, din specialitatea medicină de urgenţă şi alte specialităţi conexe. Totodată, participă şi asistenţi medicali care activează în zona medicinei de urgenţă.

Evenimentele au început miercuri, 25 octombrie, şi continuă până sâmbătă, 28 octombrie, iar importanţa manifestării şi numărul mare de participanţi se datorează împlinirii a 30 de ani de existenţă a specialităţii medicină de urgenţă în România.

Specialiştii vorbesc la Iaşi despre resuscitarea cardiopulmonară, terapii actuale în medicina de urgenţă, rezidenţiatul în medicină de urgenţă, prezintă şi comentează diferite cazuri clinice şi dezbat implementarea ghidurilor în practica medicinei de urgenţă.

Conferinţa îi are ca preşedinţi de onoare pe dr. Raed Arafat (FOTO), secretar de stat, fondatorul SMURD, şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Preşedintele executiv al conferinţei este prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. Aceasta din urmă a descris, cu ocazia manifestării, experienţa dezvoltării medicinei de urgenţă în România, de la intrarea în rezidenţiat în 1993, pe primele locuri de medicină de urgenţă scoase vreodată în ţară la concurs, la primul examen de medic specialist pe acest domeniu dat în 1996.

„Rezidenţii de atunci au încercat să înveţe din fiecare specialitate cât mai mult, au învăţat de la profesorii şi îndrumătorii de atunci din specialităţile ce au contribuit la formarea Medicinei de Urgenţă cum se tratează pacienţii cu infarct miocardic acut sau astm bronşic, cum se face o spălătură gastrică, cum se scoate un corp străin, cum se suturează o plagă, cum se imobilizează o fractură, dar cel mai mult îşi doreau, atunci ca şi acum, să le reuşească o intubaţie sau să resusciteze un pacient în stop cardiac”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Acesta a explicat că, astăzi, este o mare bucurie pentru ea şi colegii săi, primele generaţii de medici urgentişti din România, să îi vadă pe primii studenţi şi voluntari care au la rândul lor absolvenţi şi rezidenţi pe care îi formează.

„Deja generaţiile care cresc acum sunt rezidenţii rezidenţilor din generaţiile care au intrat în specialitate acum 30 de ani. Azi pare frumos, grandios şi firesc, dar au fost atâtea momente grele, a fost atâta luptă şi atât de multă trudă, au fost momente de disperare când ne-am pierdut colegii în accidente în timp ce încercau să salveze vieţi, au fost zile când am fost copleşiţi de barierele ce apăreau şi încercau nu doar să ne oprească, ci chiar să ne trimită cu câţiva ani înapoi. Începând de la lipsa de structuri de primiri urgenţe, de ambulanţe, de legislaţie şi toată înverşunarea cu care unii se străduiau să distrugă SMURD şi medicina de urgenţă din România. Toate au fost bătălii care ne-au călit, din care am ieşit învingători, pietre de care ne-am lovit şi ne-au făcut şi mai tari”, a mai spus prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Comentarii