450 000 de euro din buzunarul ieşenilor pentru o echipă din ultima ligă! Explicaţiile eşecului usturător din vară

luni, 16 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 450 000 de euro din buzunarul ieşenilor pentru o echipă din ultima ligă! Explicaţiile eşecului usturător din vară

La finalul săptămânii trecute, ziaruldeiasi.ro v-a informat despre mutările petrecute în fruntea clubului sportiv al Primăriei Iaşi, CSM Iaşi 2020, care s-a remarcat în acest an prin cheltuirea a aproximativ opt milioane de euro pentru organizarea Campionatului Mondial de esports şi activitatea secţiilor clubului.

Printre acestea, se numără cea de handbal feminin, care, deşi a avut un buget enorm, nu a fost în stare să promoveze în vară din ultimul eşalon intern, unde evoluează multe echipe bazate pe junioare. Colege de competiţie ale grupării ieşene au un buget anual comparabil cu cel pe care Iaşul îl dă numai pentru cantonamente…

Pentru a afla un bilanţ al activităţii de până acum al CSM 2020, dar şi perspectivele grupării amintite, Ziarul de Iaşi a dialogat cu fostul director al clubului, Vladimir Danilov (foto). Acesta a demisionat recent, şi, de la finalul săptămânii trecute, i-a lăsat locul în fruntea grupării locale unui necunoscut în lumea sportului, Iustin Jalaboi (24 de ani). Imediat după plecarea din funcţia de director, Danilov, cunoscut ca şahist, a devenit preşedintele secţiei de handbal a CSM Iaşi 2020.

Scurt interviu

– Domnule Danilov, de ce aţi demisionat din funcţia de director al CSM Iaşi 2020?

– Au fost motive personale, de sănătate.

– Dacă au fost probleme de sănătate, cum de reuşiţi să continuaţi la secţia care arde cel mai puternic la club, cea de handbal?

– Între timp, o parte dintre problemele mele s-au rezolvat, iar la echipa de handbal presiunea este mai mică decât cea existentă la nivelul întregului club.

– Cum comentaţi zvonurile care susţin că demisia dumneavoastră a fost legată de cheltuielile uriaşe la Campionatul Mondial de esports?

– Nu comentez. La acea competiţie nu am avut vreun rol, a fost un responsabil de proiect din partea clubului (n.r. – acesta a fost Iustin Jalaboi).

– Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi făcut ca director al CSM Iaşi 2020?

– Dacă eram mulţumit sută la sută, nu demisionam, chiar dacă altele au fost problemele principale care m-au făcut să renunţ la funcţia pe care am ocupat-o din decembrie 2020 şi până acum. Rămân doar cu satisfacţiile legate de ceea ce am început să construiesc şi de unele rezultate ale sportivilor.

– Toată lumea a anunţat în 2022 că echipa de handbal trebuie să promoveze. De ce s-a ratat obiectivul?

– Au fost mai multe elemente. Lipsa de omogenitate, ratarea a două transferuri în iarna trecută şi problemele legate de banca tehnică sunt câteva dintre ele.

– Anul acesta ieşenii vor suporta alte costuri consistente cu echipa de handbal. Puteţi da o sumă exactă şi cât consumă şi celelalte secţii?

– Sunt date publice. La handbal avem 2 184 000 lei, circa 450 000 de euro, la şah – 250 000 lei, iar la scrimă – 100 000 lei. De la anul ar putea să apară şi alte cheltuieli, inclusiv cu alte secţii.

– La handbal e un buget aproape de cel al echipelor din subsolul Ligii Naţionale. În aceste condiţii, promovarea este, la fel ca anul trecut, obligatorie, mai ales că vă confruntaţi şi cu echipe formate din junioare, care primesc câteva sute de lei pe lună.

– Noi suntem încrezători că anul acesta nu vom mai rata promovarea, dar, la ce a fost anul trecut, suflăm şi în iaurt.

– De ce a plecat fostul preşedinte al secţiei, Florin Trofin, de la club?

– Factorul principal la o echipă de handbal este antrenorul principal, nu şeful secţiei. Iar între domnul Trofin, care se ocupa şi de pregătirea fizică şi căruia nu am ce-i reproşa profesional, şi fosta bancă tehnică au fost neînţelegeri.

– Acum nu mai este acelaşi antrenor ca în sezonul trecut, Gheorghe Irimescu plecând de la Iaşi.

– Am încercat să-l fac pe domnul Trofin să revină la club, nu am reuşit.

– Un gând la finalul activităţii de director la clubul Primăriei.

– Le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit. 

Comentarii