A cerut reducerea pensiei alimentare pentru că era cât jumătate din salariu

vineri, 31 decembrie 2021, 02:56
2 MIN
 A cerut reducerea pensiei alimentare pentru că era cât jumătate din salariu

Un ieşean s-a adresat instanţei după ce pensia alimentară pe care o plătea pentru fiica sa a ajuns să reprezinte jumătate din salariu.

Ioan P. şi Laura R. au divorţat amiabil în 2016. Prin convenţia de divorţ, s-a stabilit ca fetiţa celor doi, născută în 2010, să locuiască la mamă, tatăl obligându-se la plata unei pensii de întreţinere în valoare de 600 lei lunar. Situaţia lui Ioan P. s-a schimbat însă în toamna lui 2019, acesta ajungând să câştige doar 1.263 lei lunar, ca frizer. Pensia alimentară plătită ajungea astfel la jumătate din salariu. În aceste condiţii, bărbatul a solicitat reducerea pensiei de întreţinere până la un nivel suportabil.

Conform legii, pensia de întreţinere a minorului se stabileşte până la un sfert din venitul net lunar al celui care o plăteşte, o treime atunci când este vorba de doi copii şi maxim jumătate din venit pentru trei sau mai mulţi copii.

„În cazul de faţă, rezultând că reclamantului, în raport cu situaţia avută în vedere la încheierii Convenţiei în procedura divorţului cu minori, i s-au micşorat veniturile, se impune recalcularea cuantumului pensiei de întreţinere. Instanţa urmează a admite cererea promovată de reclamant şi a reduce cuantumul pensiei de întreţinere stabilită în sarcina reclamantului la cota de 1/4 din venitul lunar net“, au hotărât magistraţii Judecătoriei.

Sentinţa a fost atacată cu apel de fosta soţie, Tribunalul amânând ieri până pe 14 ianuarie luarea unei decizii definitive.

Comentarii