A circulat doi ani fără permis, cu un moped neînmatriculat, până a fost prins beat criţă

luni, 27 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 A circulat doi ani fără permis, cu un moped neînmatriculat, până a fost prins beat criţă

Un ieşean a făcut naveta timp de doi ani cu un moped radiat din circulaţie şi fără a avea permis. Când a fost oprit până la urmă de poliţişti, era şi beat pe deasupra.

Deşi nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, Ionel Matei şi-a cumpărat totuşi de la un consătean din Corneşti un moped Yamaha Minarelli de 124 cmc. Nu şi-a bătut capul să-l înmatriculeze. L-a folosit timp de doi ani pentru a face naveta la Miroslava. Nu a avut nicio problemă până pe 17 iunie 2019. La acea dată, după ce băuse cu un prieten 5 litri de bere, s-a urcat pe moped, plecând din Corneşti spre Miroslava, prin Dancaş. A fost însă oprit de poliţişti. Analizele au stabilit o alcoolemie de 1,91‰ în sânge. Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că mopedul era radiat încă din octombrie 2015.

Matei a fost trimis în judecată pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat, conducere fără permis şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Fiecare dintre aceste trei fapte se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Magistraţii Judecătoriei s-au arătat binevoitori, condamnându-l la o pedeapsă totală de un an, două luni şi 20 de zile de închisoare, dar cu suspendarea executării. „S-a avut în vedere că în concret nu s-au produs urmări grave, iar vehiculul condus nici nu ar fi fost unul de natură să pună în pericol grav ceilalţi participanţi la trafic, fiind vorba despre un moped; de la data comiterii faptelor a trecut un interval îndelungat de timp, de aproape 4 ani. S-a avut în vedere că inculpatul este cetăţean român, fără obligaţii militare, nu are studii, are o relaţie de concubinaj, munceşte cu ziua şi nu este cunoscut cu antecedente penale, iar prin conduita adoptată a demostrat ca înţelege consecinţele faptelor sale şi le regretă, având, aşadar, posibilităţi evidente de îndreptare a conduitei”, au apreciat judecătorii.

Nu de aceeaşi părere au fost însă şi procurorii, care au contestat sentinţa. Ei au subliniat alcoolemia ridicată a pilotului, pe care au considerat-o ca pe o „sfidare conştientă a normelor de convieţiuire socială şi negare a gravităţii faptei”. Magistraţii Curţii de Apel au fost de acord cu aprecierea, mai ales că Matei condusese mopedul timp de doi ani, după ce învăţase singur să-l conducă. Îi pusese astfel zilnic în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Lipsa antecedentelor penale şi vârsta de doar 32 de ani cântăreau totuşi în favoarea sa. Judecătorii s-au decis asupra unei pedeapse de 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii