A spart 16 magazine doar pentru țigări. A fost greu de prins pentru că purta mănuși și își ascundea fața

miercuri, 13 martie 2024, 02:50
3 MIN
 A spart 16 magazine doar pentru țigări. A fost greu de prins pentru că purta mănuși și își ascundea fața

Un sătean din Lețcani și-a făcut abonament la țigări pe seama tonetelor și micilor magazine de cartier din Iași. Pe parcursul a 9 luni, acesta a comis 16 furturi, toate după același tipic. Deși hoțul nu avea vreun mod elaborat și discret de acțiune, ancheta a bătut pasul pe loc până când s-a reușit prinderea în flagrant a individului.

La doar 37 de ani, Gheorghe Mihai era beneficiarul unei pensii, pe care o încasa cu regularitate, prezentându-se la fiecare 1 ale lunii la oficiul poștal Lețcani. Banii ajungeau să fie însă cheltuiți deseori în scurt timp, la păcănele. În aceste condiții, bărbatul și-a căutat o altă sursă sigură și ușoară de venituri. Iar medota de lucru era simplă. Venea cu trenul în Iași, după care căuta un magazin ușor de „abordat” din zone mai lăturalnice ale orașului, precum Alexandru cel Bun ori Cetățuia. Spărgea cu o piatră geamul ușii de acces, intra în magazin și fura țigări. O singură dată a furat și bani, respectiv 35 de lei, dar aceasta numai pentru că îi întâlnise în cale.

Prima spargere ce avea să fie reținută în contul lui Mihai a fost comisă în noaptea de 17/18 mai 2022, când a furat 40 de pachete de țigări dintr-un magazin din Piața Voievozilor. Următorul furt a fost comis după două nopți, în Mircea cel Bătrân. Al treilea, după mai bine de o lună, în Cetățuia. După alte patru luni, a atacat din nou, tot în Piața Voievozilor. De fiecare dată, pentru a îngreuna identificarea, purta mănuși de cauciuc și își ascundea fața. Studia terenul în prealabil și ataca numai atunci când era sigur că nu vor exista martori incomozi. Modul aleator în care își alegea țintele și nopțile de „lucru” au îngreunat și ele identificarea hoțului. Hoțul nu fura niciodată electronice sau alte bunuri cu valoare ridicată, ce ar fi putut fi găsite ulterior la vreun centru de amanet. Fura exclusiv țigări, pe care le vindea ulterior gestionarilor unor mici magazine, alese și ele la întâmplare.

Fără a dispune de indicii care să-i ajute în identificarea hoțului, anchetatorii au fost nevoiți să se bazeze pe șansă și pe flerul agenților din teren. Aceștia l-au surprins pe Mihai în flagrant, la sfârșitul lunii februarie a anului trecut, după ce spărsese un magazin Profi, de unde plecase cu 40 de pachete de țigări. Lângă gardul societății a fost descoperit rucsacul hoțului, în care se aflau mai multe bunuri pe numele său. Inițial, hoțul a negat comiterea vreunui alt furt în afara celui în timpul căruia fusese prins. Rucsacul însă l-a dat de gol, el fiind observat și în înregistrările făcute de camerele video ale altor magazine jefuite. În cele din urmă, a recunoscut toate cele 16 furturi.

Gheorghe Mihai a fost trimis în judecată pentru furt calificat în formă continuată. Nu se afla de altfel la prima întâlnire pe acest subiect cu judecătorii. În martie 2022, fusese liberat condiționat din executarea unei pedepse de 3 ani de închisoare, pentru aceeași faptă. A fost condamnat din nou, de magistrații Judecătoriei ieșene, la 4 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenție. El va trebui să achite firmelor de la care a furat daune civile de aproximativ 100.000 lei. Conform legii, bunurile folosite la comiterea unei infracțiuni se confiscă. Ca urmare, judecătorii au dispus confiscarea, printre altele, și a unei sacoșe de rafie folosite pentru transportarea țigărilor, ori a două pietre, folosite pentru spargerea geamurilor. 

Comentarii