Accident mortal pe o trecere de pietoni din Tătăraşi. Şoferiţa s-a apărat dând vina pe lumina soarelui

miercuri, 09 august 2023, 01:50
2 MIN
 Accident mortal pe o trecere de pietoni din Tătăraşi. Şoferiţa s-a apărat dând vina pe lumina soarelui

O ieşeancă a fost lovită mortal de o maşină, în drum spre biserică. Şoferiţa care a accidentat-o oprise la trecerea de pietoni şi plecase de pe loc, dar nu o văzuse pe femeie, orbită fiind de soare.

Tragedia s-a petrecut în dimineaţa zilei de 13 martie 2020, în staţia de tramvai Flora din Tătăraşi. Aflată la volanul unui autoturism Toyota Avensis şi venind dinspre Dispecer, Iulia Năsturaş-Radu oprise la trecerea de pietoni. Din sens contrar, dinspre Doi Băieţi, venise un tramvai care a oprit în staţie. Din acesta a coborât şi M.C., în vârstă de 80 de ani, care s-a îndreptat spre biserica „Înălţarea Domnului”, pe trecerea de pietoni, venind deci din stânga maşinii oprite. Şoferiţa a lăsat să treacă câţiva pietoni ce îi veneau din dreapta. Apoi, jenată de soare, a ridicat mâna stângă pentru a coborî parasolarul şi a demarat de pe loc. Gestul cu mâna a făcut-o să nu o observe pe M.C., pe care a luat-o pe capotă. După 11 metri, speriată de cele întâmplate, şoferiţa a virat stânga, azvârlind victima pe carosabil. Impactul i-a fost fatal bătrânei. La sosirea ambulanţei, aceasta era deja moartă.

Şoferiţa nu consumase băuturi alcoolice, ancheta stabilind că accidentul se produsese din cauza neacordării priorităţii de trecere pietonilor. „«Orbirea temporară» de către lumina soarelui poate fi o explicaţie a neacordării de prioritate, însă asigurarea înainte de plecarea de pe loc era obligatorie şi revenea integral conducătoarei auto, indiferent de condiţiile de trafic. Punerea în mişcare a unui autovehicul, în special la trecerile pentru pietoni, poate fi efectuată numai după ce conducătorul auto este sigur că în culoarul său de mers nu există persoane sau nu urmează, ca în scurt timp, să pătrundă vreo persoană”, aveau să reţină ulterior judecătorii. Aceştia au luat în calcul în favoarea şoferiţei lipsa antecedentelor penale, vârsta de doar 28 de ani, studiile superioare şi faptul că era căsătorită, având şi un copil în întreţinere. Ea a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. În favoarea familiei victimei au fost stabilite daune materiale în sumă de 11.500 lei şi daune morale de 60.000 euro. Sentinţa a fost atacată de şoferiţă, dar şi de firma de asigurări City Insurance. Contestaţia va fi judecată pe 18 octombrie de către Curtea de Apel.

Comentarii