Accident pe trecere, la Lukoil Păcurari: Euroins a oferit despăgubiri ridicole, de 38 lei. Instanţa le-a mărit de 623 de ori

miercuri, 17 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Accident pe trecere, la Lukoil Păcurari: Euroins a oferit despăgubiri ridicole, de 38 lei. Instanţa le-a mărit de 623 de ori

Euroins a propus despăgubiri de-a dreptul ridicole unei ieşence accidentate de un şofer neatent. Femeia suferise multiple fracturi şi contuzii, fiindu-i montată şi o placă fixată în şuruburi pentru susţinerea claviculei. Pentru acestea, Euroins i-a făcut o ofertă de despăgubiri materiale de 38 de lei, practic doar costul certificatului medico-legal. Oferta în privinţa daunelor morale a fost de 500 de lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale. Magistraţii Judecătoriei au apreciat la o cu totul altă valoare suferinţele femeii.

 

La 65 de ani, Rodica Z. era încă o femeie foarte activă. Lucra la un cabinet veterinar. În fiecare dimineaţă, alerga câţiva kilometri prin Grădina Botanică. În weekend, se urca pe bicicletă, pentru a parcurge trasee de zeci de kilometri. Lucrurile s-au schimbat radical în seara zilei de 2 martie anul trecut. Femeia traversa strada Muntenimii, pe trecerea de pietoni din dreptul benzinăriei Lukoil, când a fost acroşată de un Opel Corsa condus de Petronel I., în vârstă de 22 de ani. Rodica Z. s-a ales cu o fractură a claviculei drepte, trei coaste fisurate, deplasarea maleolei stângi, traumatisme ale coloanei vertebrale şi craniene care i-au provocat amnezie. A avut nevoie de aproximativ şase săptămâni de îngrijiri medicale. Latura penală a cazului a fost închisă în scurt timp, procurorii decizând clasarea cercetărilor pentru vătămare corporală din culpă.

Asigurătorul şoferului, Euroins SA, i-a propus Rodicăi Z. despăgubiri morale de 22.500 lei, respectiv câte 500 de lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale, şi daune materiale de numai 38 de lei. Oferta a fost respinsă, iar cazul a ajuns în instanţă. Aici, reprezentanţii asigurătorului au justificat cuantumul ofertei făcute prin faptul că viaţa victimei nu fusese pusă în pericol, iar aceasta nu pierduse definitiv vreo funcţie sau vreun organ. De cealaltă parte, femeia a solicitat obligarea Euroins la plata a 22.685 lei, reprezentând contravaloarea investigaţiilor şi tratamentelor medicale, şi a 120.000 lei, ca daune morale. Documentele medicale şi mărturiile martorilor i-au convins pe magistraţii Judecătoriei că, departe de a nu avea consecinţe, accidentul schimbase radical viaţa ieşencei. Aceasta lua în continuare medicamente pentru calmarea durerilor, nu-şi mai putea îndeplini activităţile curente decât cu ajutor, iar jogging-ul şi bicicleta deveniseră amintiri.

Teancul de documente medicale depuse la dosar de Rodica Z. a fost verificat filă cu filă de judecători, aceştia constatând că într-adevăr, aceasta cheltuise 23.685 de lei pentru îngrijiri, nu doar 38 de lei, cât era dispusă Euroins să plătească. Adică, concret, de 623 de ori mai mult. Cuantumul daunelor morale a fost fixat la 100.000 lei, „sumă ce constituie o reparaţie adecvată şi echitabilă de natură a compensa într-o manieră rezonabilă durerile morale încercate de reclamantă”, după cum au apreciat judecătorii. Sentinţa acestora nu este încă definitivă. Euroins a contestat sentinţa Judecătoriei, apelul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii