Comunicat de presă:

Activităţi speciale la Iaşi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

miercuri, 31 martie 2021, 14:21
3 MIN
 Activităţi speciale la Iaşi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi marchează prin activităţi specifice Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie.

Comunitatea educaţională ieşeană este invitată să participe la Proiectul Albastru pentru solidaritate, iniţiat de Şcoala Gimnazială Specială Paşcani, o campanie de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii care, în acest an a devenit oficial o manifestare la nivel judeţean. Facem precizarea că multe şcoli din ţară au aderat la acestă campanie, încă de la prima ediţie din 2013.

An de an, pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, culoarea albastră capătă conotaţii deosebite pentru Specialii de Paşcani şi pentru comunitatea ieşeană: este asociată cu zâmbete, cu baloane albastre, cu flori de „nu mă uita”, cu flash-mob, cu funda umană, cu marşul solidarităţii.  Acest proiect a plecat de la importanţa prezentării, în comunitatea locală, a specialiştilor care lucrează cu preşcolarii şi elevii cu tulburări de spectru autist, precum şi a aspectelor educative, medicale, psihopedagogice şi terapeutice, ce ţin de această problematică.          Totodată, incidenţa tulburărilor de spectru autist în rândul elevilor care sunt înscrişi în şcolile din judeţul Iaşi este din ce în ce mai mare, iar nevoile acestor copii precum şi ale familiior acestora nu sunt înţelese pe deplin de către comunitate.

Prin Proiectul educativ Albastru pentru solidaritate organizatorii propun creşterea gradului de conştientizare, atât în rândul specialiştilor din domeniu, al factorilor de decizie, al părinţilor, cât şi al publicului larg în ceea ce priveşte problematica elevilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, a caracteristicilor şi a nevoilor specifice pentru acceptarea şi integrarea lor în societate.

Aflat la a VIII a ediţie, acest proiect a crescut an de an, activităţile diversificându-se şi adaptându-se nevoilor comunităţii, având impact în comunitatea locală, judeţeană şi chiar, în plan naţional. Un eveniment memorabil a fost Marşul solidarităţii ce reunea an de an toate şcolile din municipiul Paşcani, din suburbii, din alte localităţi din judeţul Iaşi, cât şi din alte 10 judeţe de la nivel naţional. Ca un prim rezultat vizibil al acestui proiect s-a înregistrat, la nivelul şcolii din Paşcani, disponibilitatea celor din jur de a fi voluntari şi de a se implica în activităţi alături de copilul cu autism.

Ediţia din acest an propune activităţi care se vor desfăşura online şi care vor respecta normele de siguranţă sanitară ale acestui moment. Proiectul oferă diverse modalităţi de participare: „Lumea văzută prin ochii copilului cu autism” (expoziţii şcolare şi/sau în mediul online care să valorifice şi să valorizeze creaţiile artistice ale elevilor cu autism), Puzzle „Suntem unici la fel ca tine” (lucrare colectivă realizată de elevii şcolilor speciale sau incluzive din judeţul Iaşi), Funda umană (realizată în instituţiile şcolare partenere, de către elevi, cadre didactice şi părinţi, purtând în mână câte un balon albastru sau desfăşurând o pânză albastră– recomandare – ora 11.00), Solidari online (realizarea de către fiecare instituţie parteneră a unui banner cu mesaje de solidaritate şi afişarea bannerului într-un loc vizibil în comunitate).

În acelaşi sens, al marcării Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi continuă, prin proiectul Erasmus+ Autism They are On Of Us (2019-1-TR01-KA201-077188), sprijinul pentru formarea profesorilor specialişti în educaţie specială, care în zilele de 30 şi 31 martie, la invitaţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, au participat la webinarul Communication Disorders in Autism, organizat de instituţia parteneră Magenta Consultoria Projects Sl- Gijon – Spania.

În cadrul proiectului Erasmus+ Job CoACh, SuporTing School Students with Autism Spectrum Disorder to Acquire Independency (ACTIvE), echipa transnaţională de implementare a proiectului s-a reunit online marţi, 31 martie, marcând evenimentul internaţional prin analiza comună a modulelor de formare elaborate- un curriculum personalizat în sprijinul celor ce doresc să devină Job Coach- educatori şi psihologi care lucrează într-un context şcolar cu tineri cu ASD (15-18 ani).

Comentarii