De Business

Punem punctul pe știi

Ovidiu Biber: „Sunt puţine locuri în Iaşi unde poţi face un festival, ne-ar fi plăcut să avem unde să investim”

Afterhills, ucis de pandemie în primul an în care organizatorii aşteptau profit

miercuri, 21 iulie 2021, 02:01
3 MIN
 Afterhills, ucis de pandemie în primul an în care organizatorii aşteptau profit

Care că sunt cele mai mari probleme cu organizarea unui festival la Iaşi? Organizatorii Afterhills se plâng de faptul că nu au putut investi într-un teren, fiindcă erau dispuşi să investească în infrastructură de canalizare, fose septice, fibră optică etc. Se mai plâng că nu există un loc în Iaşi unde să poţi face un festival. Alte detalii financiare, în rândurile următoare.

 „Ziarul de Iaşi” a scris marţi, 20 iulie, despre demararea procedurii de faliment a uneia dintre companiile care a organizat festivalul Afterhills, iar oamenii sunt puşi în situaţia de a se înscrie la masa credală dacă vor să recupereze banii plătiţi pe abonamente. Co-fondatorul festivalului, Ovidiu Biber, crede însă că insolvenţa şi falimentul companiei nu înseamnă şi sfârşitul festivalului, descriind pentru „Ziarul de Iaşi” care au fost cele mai mari dificultăţi pe care le-a avut până acum în desfăşurarea „Afterhills”.

Biber spune că, din discuţiile purtate cu alte companii şi persoane organizatoare de festivaluri de mare amploare, abia de la a patra ediţie se putea vorbi despre o identitate a festivalului, o maturizare acestuia şi un semn că este o manifestare care are în spate un istoric. „Nu dăm vin pe stat, să ştiţi că nu cred că puteau să facă lucrurile mai bine pentru noi, organizatorii de festivaluri. Pandemia ne-a afectat, sincer, foarte mult, e clar asta. Mai ales acum, când eram în anul al IV-lea de festival şi începeam să avem semne de maturitate. Festivalul începea să crească, să devină cunoscut, să se vadă că are un istoric”, a explicat Ovidiu Biber.

Citiți și: Faliment: Fanii Afterhills, puşi de executori la masa credală

În ceea ce priveşte componenta financiară, Biber spune că nici la Afterhills, dar nici la alte evenimente, primele 2-3 ediţii nu sunt profitabile, dar sunt considerate investiţii pentru anii viitori. Practic, prima ediţie de sine stătătoare a fost retezată de pandemie. „E ca şi cum ai avea un copil şi trebuie să îl dai la singurul liceu din oraş şi exact atunci se închide şcoala. Aşa am fost şi noi – cea mai importantă treaptă pentru festival era în anul al IV-lea. Au fost mai multe lucruri care ne-au afectat, dar asta a fost cea mai puternică lovitură”, a spus Ovidiu Biber.

Mutarea la Dobrovăţ – o pierdere financiară importantă

Un alt factor ce a afectat festivalul ţine de Iaşi şi de organizarea unui eveniment de mare amploare în capitala Moldovei. În primii doi ani, Afterhills a avut loc pe zona de câmpie de lângă complexul ERA, însă au fost nevoiţi să se mute înspre Dobrovăţ în urma litigiului pe terenul pe care se desfăşura festivalul. Biber spune că dacă ar fi avut un loc clar în Iaşi pentru festival, ar fi putut investi în infrastructura locală, pentru a nu porni în fiecare an de la 0 în altă parte. „Ne-am fi dorit să avem un loc unde să putem investi, să prindem rădăcini la propriu. Să facem un festival într-un spaţiu unde să putem îngropa elemente: fibra optică, canalizare, fosă septică ecologică etc. Ca să nu mai vorbesc de instalaţie electrică. Aşa poţi dezvolta zone de camping, de acces sau scene. Dar dacă de fiecare dată, în fiecare an, trebuie să o iei de la zero pe o iarbă frumoasă undeva, să nu avem nimic din anul trecut, este o gaură neagră pentru organizatori. În anul al III-lea mutarea a însemnat o pierdere mare”, a pus Ovidiu Biber.

El spune că, în momentul de faţă, nu există decât 2-3 locuri unde pot fi adunaţi zeci de mii de oameni: stadionul, în opinia sa, nu poate fi folosit, iar la Carrefour, dincolo de litigiu, era şi o problemă cu terenul – o zonă unde vântul putea fi amplificat. „Iar din cauza litigiului nu am putut să investim nimic acolo şi în ambii ani am luat-o de la zero. Cele două UAT-uri ne-au susţinut ambele, nu am avut probleme, dar nu era îndeajuns susţinerea dacă noi nu puteam investi în teren”, a completat acesta.

Singurul avantaj major, explică Ovidiu Biber, este faptul că în momentul în care va reîncepe, Afterhills nu va trebui să o ia de la zero. Iar organizatorul speră ca noul început să fie încă de anul viitor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii