Ai infiltraţii de pe acoperiş şi nu te înţelegi cu administratorul? Iată cum poţi rezolva problema!

sâmbătă, 16 octombrie 2021, 02:00
3 MIN
 Ai infiltraţii de pe acoperiş şi nu te înţelegi cu administratorul? Iată cum poţi rezolva problema!

Sătulă să-i tot plouă în cap, o ieşeancă a reparat pe banii ei hidroizolaţia blocului în care locuieşte. Apoi, a cerut asociaţiei de proprietari să-i returneze banii cheltuiţi. După aproape trei ani de aşteptare, s-a adresat instanţei. Iată cum s-au terminat diferendul!

Ana M. locuieşte într-un apartament situat la ultimul nivel al unui bloc din Podul de Fier. Încă din 2015 începuseră să apară problemele la hidroizolaţia din dreptul apartamentului său. Problemele s-au agravat, infiltraţiile afectând apartamentul, dar şi casa scării. Solicitările sale de a se repara hidroizolaţia nu au primit niciun răspuns, aşa că femeia a luat problema în propriile mâini. A cumpărat materiale de 5.790 lei şi a încheiat un contract cu o firmă specializată, cheltuind încă 7.155 lei pentru manoperă. Astfel, în doar 10 zile, o problemă care trena de peste doi ani era rezolvată, izolaţia fiind refăcută pe o suprafaţă de 100 mp.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii asociaţiei de proprietari au afirmat că nu au avut cunoştinţă de executarea lucrărilor, ei aflând de acestea abia în 2020, când femeia a solicitat informaţii despre cei care trebuie să contribuie financiar la repararea terasei. Asociaţia a cerut respingerea pretenţiilor Anei M. întrucât contractul acesteia cu firma de construcţii nu conţinea un deviz de execuţie pe categorii de lucrări, cantităţi, valori, nu se întocmise un caiet de sarcini, nu se prezentaseră ofertele aprobate de comitetul executiv al asociaţiei sau de o comisie stabilită la nivelul scării. În plus, femeia nu respectase procedura stabilită de asociaţie pentru lucrările cu valori mari. Conform acesteia, înainte de încheierea contractului, proprietarii beneficiari trebuiau să fi achitat la zi fondul de reparaţii şi să depună într-un cont bancar un avans de 70% din valoarea lucrărilor.

Argumentele asociaţiei au fost respinse de judecători. Aceştia au apreciat că este imposibil să nu se fi cunoscut problema, câtă vreme infiltraţiile afectau şi casa scării. Apoi, nu i se putea reproşa locatarei că a rezolvat problema pe banii ei, în condiţiile în care asociaţia nu lua nicio măsură.

„Acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari este necesar pentru utilizarea fondului de reparaţii existent, în cauză reparaţiile fiind realizate din fondurile proprii ale reclamantei. Raportat la perioada de timp îndelungată în care a existat problema infiltraţiilor, ar fi putut fi convocată în timp util adunarea generală pentru a fi discutată o eventuală necesitate de a suplimenta fondul de reparaţii şi de a direcţiona fondurile pentru repararea terasei. Nu poate invoca asociaţia de proprietari propria lipsă de diligenţă în administrarea proprietăţii comune“, au considerat judecătorii.

Aceştia au dispus plata de către asociaţie a sumei de 10.359 lei reprezentând costul reparaţiilor, dar şi a cheltuielilor de judecată în valoare de 1.523 lei. Apelul declarat de asociaţia de proprietari împotriva sentinţei a intrat pe rolul Tribunalului, care va da decizia finală.

Comentarii