Alcoolemii mici, dar repetate, riscă să-l trimită pe un şofer în spatele gratiilor

marți, 01 august 2023, 19:59
3 MIN
 Alcoolemii mici, dar repetate, riscă să-l trimită pe un şofer în spatele gratiilor

Un șofer pare hotărât să ajungă după gratii. Prins băut la volan de două ori, cu alcoolemii apropiate de marja de eroare a etilotestului, a primit până acum doar pedepse cu suspendare. Îl așteaptă însă alt proces, ale cărui consecințe ar putea fi mult mai grave.

În august 2021, Ionuț Iosub a fost oprit de polițiști în satul Bozieni din județul Neamț, pe când se afla la volanul unui Ford Mondeo. La testarea cu aparatul Dräger s-a constatat o concentrație a alcoolului de 0,07‰ în aerul expirat. A fost amendat și i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. După câteva ore, a fost prins însă la volanul aceleiași mașini în satul Șcheia din comuna A.I. Cuza. I s-a întocmit un dosar penal și a fost trimis în judecată. În martie acest an a fost condamnat la 7 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentința nu a fost contestată, ea devenind definitivă.

Deși în august 2021 i se suspendase dreptul de a conduce, o lună mai târziu Iosub a fost prins iar la volan, de data aceasta într-un Audi A3, pe raza satului Fărcășeni din comuna Strunga. Din nou era băut, concentrația alcoolului în aerul expirat fiind de această dată de 0,05‰. A fost trimis în nou în judecată, pentru conducere fără permis. Magistrații Judecătoriei Pașcani au remarcat alcoolemia redusă pe care o avea Iosub în ambele rânduri, dar și încăpățânarea de a conduce cu permisul suspendat. „Se va reţine o atitudine a inculpatului de a persevera pe calea infracţională, ignorând cu multă îndrăzneală dispoziţiile legale, arătând dispreţ şi indiferenţă faţă de relaţiile sociale privind siguranţa circulaţiei rutiere, ceea determină instanţa să considere că în persoana acestuia există un risc concret și ridicat de a comite și alte fapte penale”, au precizat judecătorii. De această dată, Iosub a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare. Prin contopirea celor două pedepe, a rezultat o condamnare finală la un an, 6 luni și 10 zile de închisoare. Și de această dată judecătorii au decis suspendarea executării, pe un termen de trei ani. Totodată, i s-a interzis să mai conducă timp de doi ani.

Problemele lui Ionuț Iosub cu justiția sunt însă departe de a se fi terminat. În noiembrie 2021, pe când era deja cercetat în două dosare pentru conducere fără permis, el a comis un accident, tot pe raza satului Șcheia, după care a plecat, înainte de sosirea poliției. Victima a avut nevoie de aproape patru luni de îngrijiri medicale pentru a se vindeca. Pe numele lui Iosub a fost dechis un nou dosar penal, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, șoferul fiind urmărit penal pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. O nouă condamnare îi va atrage cel mai probabil o pedeapsă cu executarea în regim de detenție.

Comentarii