Amendă mare după ce un mort de COVID a fost scos din sicriul sigilat pentru priveghi

miercuri, 01 iulie 2020, 12:54
2 MIN
 Amendă mare după ce un mort de COVID a fost scos din sicriul sigilat pentru priveghi

Inspectori ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava s-au deplasat de urgenta, marti, la Gura Humorului, insotiti de politisti si jandarmi, dupa ce s-a primit informatia ca un barbat confirmat cu Covid-19, care a murit in Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava, a fost scos de familie din sicriul sigilat pentru a fi privegheat dupa ritualul unei inmormantari normale.

Barbatul care a murit avea 41 de ani si provine dintr-o familie de etnie roma din Gura Humorului. Directorul DSP, dr. Dinu Sadean, a declarat ca sotia celui decedat a ridicat luni corpul neinsufletit de la morga spitalului si si-a asumat prin semnatura ca va respecta toate regulile sanitare prevazute pentru inhumarea persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.

Pe certificatul de deces al barbatului screa ca acesta a avut pneumonie Covid-19, insuficienta respiratorie severa si ca a murit in urma stopului cardio- respirator. Familia, insa, a sustinut ca omul a murit de cancer.

La inmormantare au participat aproximativ 100 de persoane din comunitatea de romi. Potrivit directorului DSP, rudele decedatului n-au vrut sub nici o forma sa recunoasca faptul ca au umblat la sicriu, insa judiciaristii ar fi demonstrat fara tagada ca asta a fost situatia.

Pentru incalcarea regulilor sanitare sotia celui decedat a fost amendata de DSP cu 10.000 de lei, cu posibilitatea sa plateasca 5.000 de lei in 15 zile, iar politia i-a facut dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, cercetarile urmand a fi continuate sub coordonarea unui procuror. Amenda ii va fi trimisa prin posta pentru ca a refuzat sa semneze procesul-verbal.

Comentarii