Anchetele epidemiologice sunt, practic, inexistente. DSP ar trebui să contacteze mii de oameni pe zi

marți, 10 noiembrie 2020, 10:46
2 MIN
 Anchetele epidemiologice sunt, practic, inexistente. DSP ar trebui să contacteze mii de oameni pe zi

O femeie din București, infectată cu coronavirus, a fost sunată de Direcția de Sănătate Publică în cea de-a 14-a zi în care aceasta era în izolare. În octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi angajate 1.000 de persoane la DSP-uri. De fapt, totul seamănă cu o farsă.

Maria (nume fictiv, Newsweek România a decis să-i protejeze identitatea pacientei – n.r.), din București, a aflat că este infectată cu coronavirus în 15 octombrie. Ea s-a testat la cerere, plătind 300 de lei, pentru că a fost contact al unei persoane confirmate. Mai bine de trei zile, Maria a sunat la Direcția de Sănătate Publică București, pentru a anunța că este pozitivă. Nu i-a răspuns nimeni.

Când a sunat la call-center-ul DSP, vocea înregistrată i-a spus să apese pe tasta 1 dacă se simte rău și să sune la ambulanță și pe tasta 2 dacă nu se simte rău, vocea sfătuind-o să stea în carantină.

Maria nu s-a lăsat. A trimis și un email către adresa DSP indicată pentru Sectorul 1, de unde a primit un email cu recomandări, abia la cinci zile de când a aflat că este pozitivă.

I se recomanda să se izoleze separat de familie, să anunțe medicul de familie și firma unde lucra, să sune la 112 dacă starea i se înrăutățește și că, potrivit protocolului INSP, nu beneficiază de testare gratuită pentru COVID decât pacienții contacții direcți care au semne de boală. I se mai spunea să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru contacții persoanelor infectate cu coronavirus și să trimită solicitare pentru suspendarea măsurii de izolare cu 48 de ore înainte să expire termenul de 14 zile.

În cele din urmă, Maria a primit un telefon de la DSP abia în 28 octombrie, ca să îi spună că nu mai are nevoie de o decizie de ieșire din carantină, să iasă pur și simplu afară, iar că documentul, necesar pentru a primi concediul medical, urmează să-l primească în decurs de 30 de zile.

Cu alte cuvinte, Maria a avut COVID, s-a vindecat de COVID, iar hârtia de la DSP tot nu a ajuns.

Continuarea, pe newsweek.ro

Comentarii