Au fost descoperiţi anticorpi super-puternici împotriva coronavirusului

joi, 01 octombrie 2020, 16:03
2 MIN
 Au fost descoperiţi anticorpi super-puternici împotriva coronavirusului

Nu toţi anticorpii sunt la fel. Unii sunt mai puternici decât alţii ceea ce, în faţa unui inamic precum coronavirusul, poate face diferenţa. Acesta este şi motivul pentru care astăzi, unul dintre fronturile cercetării este preocupat de identificarea celor mai puternici anticorpi din sângele persoanelor care s-au vindecat de Covid.

Următorul pas este cel de a-i recrea în laborator şi a îi folosi ca terapie sub formă de anticorpi monoclonali, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Miercuri, un grup condus de Universitatea din Washington, care include şi spitalul Sacco, împreună cu specialistul în boli infecţioase Massimo Galli, a publicat în revista Science descoperirea a doi anticorpi deosebit de puternici care, testaţi pe hamsteri, au eliminat Sars-Cov-2, blocând faimosul spike pe care coronavirusul îl foloseşte pentru a se lega de celulele umane şi de receptorul Ace2.

Cel puţin trei companii din lume efectuează deja experimente asupra oamenilor, plus Universitatea din Roma Tor Vergata şi fundaţia Toscana Life Sciences, alături de omul de ştiinţă Rino Rappuoli, care a izolat trei anticorpi deosebit de puternici. Primele tratamente ar putea ajunge în primăvară.

„Am obţinut anticorpi foarte puternici, care se află în faza de dezvoltare industrială şi cu care sperăm să contribuim în curând la limitarea acestei pandemii” – a scris Rappuoli, microbiolog, director ştiinţific şi şef de cercetare şi dezvoltare la Vaccinurile Gsk din Rosia (Siena), într-un articol scris pentru revista Magistero del Lavoro. „Se începe întotdeauna de la sângele pacienţilor convalescenţi şi, folosind tehnici de laborator foarte sofisticate, se caută printre milioanele de celule cele foarte rare, care produc anticorpii care neutralizează vârful virusului”. Apoi, aceşti anticorpi sunt recreaţi în laborator şi utilizaţi ca medicamente.

Comparativ cu vaccinul, anticorpii monoclonali ar avea avantajul de a fi eficienţi imediat, în timp ce răspunsul imun stimulat de vaccin ar dura o lună sau două şi foarte probabil ar trebui repetat după prima doză. Anticorpii trebuie administraţi imediat după infecţie (sau ca măsură preventivă la persoanele cu risc crescut de infecţie) şi sunt eficienţi imediat. La nivelul producţiei, ar fi necesare mai puţine doze, aceştia fiind indicaţi doar persoanelor bolnave sau expuse şi nu pentru întreaga populaţie mondială.

Dezavantajul, în comparaţie cu vaccinul, este costul destul de ridicat (câteva mii de euro faţă de cei 10-20 de euro cât costă vaccinul) şi eficacitatea limitată în timp: doar câteva săptămâni, faţă de câteva luni sau poate câţiva ani.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii