Axa rutieră Iaşi-Suceava: aventura continuă. Se lansează a şasea licitaţie, după surparea şoselei în lac la Bulbucani

miercuri, 13 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Axa rutieră Iaşi-Suceava: aventura continuă. Se lansează a şasea licitaţie, după surparea şoselei în lac la Bulbucani

Chiar dacă lucrările sunt practic finalizate pe toată lungimea de 92 km a tronsonului ieşean, în câteva locuri se impune monitorizarea stabilităţii solului. Doar că nu se găseşte cine să facă asta.

Consiliul Judeţean se vede nevoit să lanseze a şasea oară o licitaţie pentru atribuirea unui contract de servicii de monitorizare geotehnică. Sunt vizate câteva puncte de pe traseul ieşean al Axei rutiere strategice care traversează judeţul până în nordul Sucevei. Până acum, cinci proceduri au fost anulate din lipsă de oferte. Prima fusese iniţiată pe 21 martie, cu doar o săptămână înainte de recepţionarea Lotului 2 modernizat (Gropniţa-Belceşti). Procedura a rămas deschisă doar trei săptămâni, fiind anulată după surparea unei porţiuni de drum (DJ 281D) în Lacul Bulbucani 1 – tocmai pentru că achiziţia vizată nu includea segmentul de drum afectat.

Caietul de sarcini prevedea amplasarea de dispozitive de monitorizare a mişcărilor terenului în puncte de pe DJ 282 din Breazu, Larga Jijia şi între localităţile Movileni şi Mălăeşti. Odată refăcută documentaţia, licitaţia reluată pe 10 mai a inclus şi 700 de metri în zona surpărilor, dar şi câteva zeci de metri între localităţile Slobozia şi Sireţel, de data asta pe Lotul 3 (Belceşti-Lespezi).

CITEȘTE ȘI: De ce se duc drumurile la vale ? Alunecări la Breazu şi Gropniţa la şoseaua făcută de la zero cu fonduri UE

Durata contractului este de 5 ani, în primii doi măsurătorile (topo-geodezice) având o frecvenţă lunară pentru urmărirea anumitor parametri. Alte măsurători, cele geofizice, urmează să fie executate bianual, primăvara şi toamna.

„În cazul în care în urma măsurătorilor se observă mişcări ale terenului, frecvenţa măsurătorilor poate fi bilunară sau chiar săptămânală”, preciza anunţul de licitaţie.

În toate cele cinci cazuri, procedura a început de la aceeaşi valoare estimată, puţin peste 744 de mii de lei, durata de depunere a ofertelor fiind de două săptămâni şi jumătate.

Amintim că în aprilie au fost recepţionate lucrările pe Lotul 2, luna trecută, Lotul 1, iar până la sfârşitul acestui an, în avans faţă de termenul contractual, va fi gata şi Lotul 3, cel până la limita cu judeţul Suceava.

Până acum, drumul modernizat a „plecat la vale” la Breazu şi lângă Lacul Bulbucani 1, ambele sectoare fiind remediate. Totuşi, o soluţie stabilă pe termen lung va putea fi aplicată doar după obţinerea rezultatelor acestor monitorizări geotehnice – pentru care însă CJ nu reuşeşte să găsească un prestator. 

Comentarii