Azi începe bacalaureatul. Rezultatele finale se vor afla însă abia pe 1 iulie

Încep probele de evaluare a competenţelor din cadrul bacalaureatului

luni, 06 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Azi începe bacalaureatul. Rezultatele finale se vor afla însă abia pe 1 iulie

Mii de elevi ieşeni se alătură celor aproape 126.500 de tineri din toată ţara care susţin începând de astăzi probele examenului de bacalaureat. Prima sesiune din 2022 începe pe 6 iunie, cu probele de evaluare a competenţelor, care sunt programate în intervalul 6 – 16 iunie.

În mod concret, de luni până miercuri are loc proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 8-9 iunie este proba B, susţinută de cei care dau proba în limba maternă, între 8 şi 10 iunie este proba D, evaluarea competenţelor digitale, iar între 14 şi 16 iunie este proba C, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, au spus reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Probele sunt monitorizate audio-video.

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la limba şi literatura română. 

Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie. Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12.00). Contestaţiile pot fi depuse în intervalul orar 12 – 18 în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie. 

Comentarii