Azi începe FILIT. Iată ce nume grele puteți întâlni în următoarele cinci zile!

miercuri, 18 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Azi începe FILIT. Iată ce nume grele puteți întâlni în următoarele cinci zile!

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) își deschide porțile pentru cea de-a XI-a ediție, în perioada 18-22 octombrie 2023. Timp de cinci zile, Iași va deveni epicentrul întâlnirilor dintre pasionații de literatură, scriitori, traducători, manageri culturali, editori, jurnaliști, muzicieni, fotografi și activiști din întreaga lume.

Cu cine te întâlnești la FILIT?

Această ediție aduce invitați din 25 de țări. Printre aceștia se numără autori cunoscuți la nivel internațional, precum Markus Zusak, autorul celebrului roman „Hoțul de cărți”, Guzel Iahina, scriitoare ce are opere traduse în peste 40 de țări, Eric-Emmanuel Schmitt, autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare, Burhan Sönmez, tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare și președintele PEN Internațional, și Mircea Cărtărescu, autor român cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale. Aceștia vor putea fi întâlniți în cadrul Serilor FILIT desfășurate în fiecare seară la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

În plus, la FILIT 2023 vor fi prezenți și alți scriitori multipremiați la nivel internațional, precum Giulia Caminito, Lidija Dimkovska, Monika Fagerholm, Franzobel, Petra Hůlová, Maylis de Kerangal, Ana Merino, Auður Ava Ólafsdóttir, Karina Sainz Borgo, Ingo Schultze și Morten Strøksnes.

FILIT nu se limitează doar la autori, ci aduce și traducători străini care au contribuit la promovarea literaturii române în lume. Elena Borrás García, Goran Čolakhodžić, Antònia Escandell Tur, André Ferenc, Jarmila Horáková, Manuela Klenke, Jozefina Komporaly, Joanna Kornaś-Warwas, Stéphane Lambion și Roberto Merlo vor fi prezenți în cadrul festivalului de la Iași.

Pe lista autorilor români se numără Cristina Alexandrescu, Lilia Calancea, Gabriel Cărtărescu, Magda Cârneci, Cristina Chira, Cristian Fulaș, Mihai Iovănel, Cosmin Leucuța, Cătălina Matei, Ștefania Mihalache, Artiom Oleacu, Radu Paraschivescu, Florin Partene, Alina Purcaru, Mihai Radu, Dan Sociu, Ioana Maria Stăncescu, Bogdan-Alexandru Stănescu și Lucian Vasilescu.

FILIT – legătura dintre Iași și Chișinău

Un moment special din cadrul FILIT va fi trenul literaturii care va călători până la Chișinău, într-o demonstrație a cooperării culturale transfrontaliere. Publicul va fi întâmpinat cu momente de poezie susținute de Mugur Grosu și Dan Coman, un concert al trupei Balkan Taksim și dezbateri literare captivante. Călătoria cu trenul FILIT va avea loc vineri, 20 octombrie.

 

FILIT este organizat anual de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și este finanțat de Consiliul Județean Iași. Ediția din acest an se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Pentru mai multe detalii despre invitați, program și evenimente, puteți accesa site-ul oficial al festivalului la www.filit-iasi.ro.

Comentarii