Bucate tradiţionale pe alese, în weekend, în Copou. Are loc Târgul Producătorilor

vineri, 23 septembrie 2022, 19:27
2 MIN
 Bucate tradiţionale pe alese, în weekend, în Copou. Are loc Târgul Producătorilor

Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est are loc zilele acestea, cu ocazia Zilei Internaţionale a Agriculturii Ecologice. În perioada 24-25 septembrie 2022, în intervalul orar 10:00-21:00, în Parcul Expoziţiei, ieşenii se pot bucura de bucate tradiţionale, ecologice, montane şi artizanale. Târgul este organizat de Primăria Municipiului Iaşi, Academia Română Filiala Iaşi, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, Universitatea de Ştiinţele Vieţii şi Asociaţia Producătorilor locali Produs în Iaşi.

„Prin organizarea acestui târg, ne propunem să contribuim la promovarea şi încurajarea consumului de produse alimentare, realizate după reţete tradiţionale, populare în zona de nord-est a ţării. În acelaşi timp, se urmăreşte stimularea spiritului antreprenorial precum şi crearea de noi canele de vânzare, pentru valorificarea producţiilor agroalimentare obţinute în fermele de mărime medie şi mică din regiune”, spun organizatorii. Un alt scop al proiectului este promovarea unei alimentaţii sănătoase şi dezvoltarea culturii pentru produsele culinare tradiţionale.

Vor avea loc acţiuni precum informarea privind caracteristicile produselor ecologice, un atelier de gătit pentru copii, susţinut de producători locali şi degustări de produse apicole certificate ecologic. Aceste activităţi sunt organizate în cadrul Proiectului Cities2030, proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Orizont2020 (www.cities.eu). Primăria Municipiului Iaşi şi Academia Română – Filiala Iaşi sunt colaboratorii din România ai proiectului, alături de alţi 39 de parteneri din ţările Europei.

Pe 23 septembrie 2023 se sărbătoreşte „Ziua Europeană a Produselor Ecologice” începând cu anul 2021. Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au semnat o declaraţie comună care stabileşte ca ziua de 23 septembrie să fie „Ziua Europeană a Produselor Ecologice”. Aceasta se înscrie în continuarea Planului de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică.

Comentarii