Burse pentru elevii din învăţământul tehnic şi pentru cei din învăţământul dual

sâmbătă, 07 septembrie 2019, 01:56
2 MIN
 Burse pentru elevii din învăţământul tehnic şi pentru cei din învăţământul dual

Elevii ieşeni vor beneficia anul acesta de mai multe tipuri de burse. Astfel, pe lângă banii de liceu, bursă în valoare de 250 de lei acordate tinerilor din familii cu venituri modeste, vor fi acordate şi burse profesionale, dar şi burse pentru tinerii din învăţământul dual. De asemenea, de burse vor beneficia şi tinerii din Republica Moldova care studiază în România.

Tinerii din şcolile ieşene vor beneficia anul acesta de o serie de burse care să vină în sprijinul acestora. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi) a realizat şi o serie de estimări cu privire la numărul acestora. Mai exact, conform reprezentanţilor ISJ Iaşi, o componentă importantă pentru educaţia ieşeană, dar şi pentru economia ieşeană, şi pentru rata de angajabilitate a tinerilor ieşeni, îl reprezintă învăţământul dual.

„Agenţii economici şi firmele în cadrul cărora se efectuează stagiile de practică îi pot angaja pe elevii din învăţământul dual, cunoscându-i şi formându-i în această etapă. Sunt bani europeni pentru educaţia ieşeană, bani importanţi, iar efectele le vedem şi se vor concretiza la nivelul acestor comunităţi atent selectate“, explică inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş.

Aceşti elevi din învăţământul dual, la nivelul judeţului Iaşi fiind 5,5 clase cu 148 de locuri, dintre care au fost ocupate 139, vor beneficia şi de o bursă din partea agentului economic în cadrul căruia realizează stagiile de practică.

De asemenea, pentru învăţământul tehnic vor fi acordate şi burse profesionale, în valoare de 200 de lei, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean estimând că vor beneficia de aceste burse profesionale 6.700 de elevi.

În cazul tinerilor din învăţământul liceal, aceştia vor beneficia de programul „Bani de liceu“, scopul programului fiind împiedicarea abandonului şcolar în cazul copiilor din familii cu venituri modeste. Mai exact, aceşti tineri vor beneficia de burse de 250 de lei lunar, condiţia principală fiind aceea ca veniturile pe membru de familie să nu depăşească 500 de lei. De asemenea, elevii beneficiari vor trebui să nu aibă absenţe sau să aibă note mici la purtare. Anul trecut, de aceste burse au beneficat un număr de 3.374 de elevi, anul acesta, reprezentanţii ISJ estimând că numărul acestora va fi similar.

De burse din partea Statului român vor beneficia şi elevii din Republica Moldova. Aceştia vor primi burse în valoare de 60 de euro lunar. La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris anul acesta 303 elevi din Republica Moldova, la nivelul întregului judeţ fiind înscrişi peste 1.000 de elevi români de la est de Prut.

Elevii ieşeni vor beneficia şi de decontul transportului, în limita a 50 km, iar dacă distanţa este depăşită, atunci în limita a maximum 8 călătorii pe semestru.

De asemenea, vor fi acordate vouchere pentru achiziţionarea de calculatoare, fiind prognozaţi 312 beneficiari la nivelul judeţului în cadrul programului Euro 200.

Comentarii