Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

marți, 03 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

În luna mai 2010, Guvernul condus de Emil Boc, împreună cu fostul preşedinte Traian Băsescu au decis să implementeze o serie de măsuri fiscale şi economice dure pentru ca ţara să nu intre în faliment. Pentru cine nu îşi mai aminteşte a fost vorba despre reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, creşterea TVA la 24% şi plata unei contribuţii la sănătate de către pensionarii ale căror venituri depăşeau o anumită valoare. A fost o perioadă extrem de grea pentru toţi românii, măsurile s-au reflectat şi în sectorul privat, mai ales în consum. Totuşi, în acea perioadă, ministrul Elena Udrea, omul care deschidea uşile Palatului Cotroceni la orice oră din zi şi din noaptea, era văzută des în ţinute de lux, asortate cu poşete de mii de euro. Ea a recunoscut într-o emisiune TV că gentuţa cea mai scumpă pe care o avea costa 13.000 de euro şi era primită de la Dorin Cocoş, fostul ei soţ. Procurorii au scris însă într-un dosar penal deschis pe numele fostului politician despre un accesoriu marca Hermes Birkin, din piele de crocodil, care ar fi costat 80.000 de euro. Ea a mai spus tot în cadrul aceleaşi emisiuni la Kanal D că ar deţine şi câteva zeci de perechi de pantofi. Luxul afişat de Udrea la vremea respectivă contrasta puternic cu viaţa de zi cu zi a omului simplu şi chiar a multor oameni de afaceri oneşti. Nimic însă nu a oprit-o să poarte cele mai scumpe genţi şi cei mai extravaganţi pantofi. Mai mult, a fost filmată, cel mai probabil de oameni din cadrul serviciilor de informaţii, la cumpărături în Paris, acolo unde în doar câteva zile a cheltuit zeci de mii de euro doar pentru mici capricii. Timpul s-a scurs şi după o escapadă prin Costa Rica, unde magazinele erau modeste, după spusele fostului ministru, Elena Udrea a ajuns în închisoare.

În luna septembrie 2023, Guvernul Ciolacu a venit cu o serie de măsuri fiscale menite să acopere gaura bugetară imensă care i s-a căscat în faţă. Anul trecut, Executivul Ciucă a strâns şi el niţel cureaua. Nu prea mult, dar suficient cât să-i facă pe oameni să bage mai adânc mâna în buzunar. Şi în 2022 şi acum două categorii au scăpat foarte uşor: sectorul bugetar şi pensionarii speciali. Ultima categorie, în special, este la fel ca poşetele de lux ale Elenei Udrea. Chiar dacă restul ţării s-ar întinde pe jos de foame, chiar dacă nu ar mai fi bani la buget sau nimeni nu ne-ar mai împrumuta, pensionarii speciali tot ar cere să li se plătească drepturile integral. S-ar bate chiar şi pentru ultimul leu. La fel proceda şi Udrea când intra în Palatul Victoria şi toate televiziunile o filmau îmbrăcată după ultima modă cu ţinute care depăşeau chiar şi 25-30 de ori salariul minim. Cu alte cuvinte o persoană cu leafa minimă ar fi trebuit să muncescă doi ani fără să consume nimic să îşi permită o ţinută ca a fostului ministru al Turismului.

Acum, trebuie să spunem că banii daţi de Udrea pe pantofi şi genţi de lux nu ar fi ajuns să urnească economia din loc, nu ar fi ajutat prea mult persoanele cu venituri modeste. La fel cum nici banii pensionarilor speciali nu ar ajunge să acopere gaura bugetară integral. Dar în ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. În momentul în care ţara trecea printr-o criză economică extrem de gravă, cum se întâmpla în 2010, ar fi fost mult mai decent ca Udrea să apară îmbrăcată cu ţinute de la producători români, cu preţuri decente. În cazul pensionarilor speciali este exact aceeaşi problemă. În loc să se lupte pentru ultimul ban găurit care chipurile li s-ar cuveni, ar fi mult mai decent dacă ar accepta situaţia ca atare, oricum după noua lege care a fost trântită de Curtea Constituţională, ei ar fi rămas în mână cu pensii uriaşe raportate la sistemul normal. Acum o persoană obişnuită care iese din câmpul muncii va avea o pensie de circa 45% din ultimele venituri nete, iar un „special” va ridica mai mult decât salariul net. Da, dacă actul normativ trecea, nu ar mai fi primit mai mult decât leafa netă pe care a avut-o în ultimul an, dar tot ar fi mai mult decât cei 45% raportaţi la net.

Elena Udrea a plătit scump pentru extravaganţa afişată. Eforturile ei pentru susţinerea unor ţinute de lux s-au dovedit a fi de natură penală, dar pentru bunăstarea pensionarilor speciali care sunt gata să trimită ţara în faliment vom plăti noi ceilalţi: profesori, medici, ingineri, funcţionari sau muncitori.

Comentarii