De Business

Punem punctul pe știi

Ce presupune șomajul tehnic: Diferenţe între bugetari şi privaţi

joi, 09 aprilie 2020, 11:22
1 MIN
 Ce presupune șomajul tehnic: Diferenţe între bugetari şi privaţi

Şomajul tehnic va fi generalizat, cel mai probabil în şedinţa de Guvern de joi, oficialii anunţând deja că vor lua şi faţă de bugetari măsuri similare celor luate în mediul privat. Deşi aparent şomajul tehnic conţine aceleaşi prevederi pentru ambele categorii de angajaţi, se pare că sunt anumite diferenţe.

Potrivit declaraţiilor oficiale, bugetarii vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare – cuprins între 16.600 pentru functii de conducere (cum este cazul presedintelui ANAF) şi 5.000-6.000 (pentru un inspector al Fiscului – având posibilitatea de a lucra, prin rotaţie, în perioada şomajului. Cu alte cuvinte, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%.

În mediul privat, angajaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu acelaşi procent, 75% din salariul de încadrare, care însă de cele mai multe ori este salariul minim brut pe economie, respectiv 2.230 lei. (Ultimele date statistice arată că mai bine de 1 milion de români au contracte de muncă în care este menţionat salariul minim pe econmie).   Dincolo de aceste diferenţe băneşti şi de faptul că angajaţii din mediul privat pot fi „la dispoziţia” angajatorului (lucru care nu presupune însă condiţionarea angajatului de a lucra un anumit număr de zile din lună, vor apărea diferenţe şi în ceea ce priveşte reîncadrarea.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii