De Sănătate

Punem punctul pe știi

Odată cu scăderea numărului de transplanturi de rinichi

Centrele de dializă din Iaşi sunt pline până la refuz

vineri, 23 martie 2018, 02:50
3 MIN
 Centrele de dializă din Iaşi sunt pline până la refuz

La centrele de dializă din Iaşi, atât în regim de stat cât şi în regim privat, a fost atinsă capacitatea maximă de pacienţi, toate cele 615 locuri fiind ocupate cu pacienţi care sunt trataţi în mod constant. Astfel, cele 95 de aparate, din cele patru centre, sunt în permanenţă ocupate de persoane, fiind în medie câte 6 pacienţi la un aparat. 

Situaţia este aceeaşi încă din ultimul trimestru al anului 2017, conform unui raport trimestrial al Societăţii Române de Nefrologie. Astfel, la finalul anului la Fresenius NephroCare, Centrul de Dializă „C.I.Parhon“ erau trataţi 281 de pacienţi, la NephroCare MS – Centrul de Dializă Iaşi erau 273 de pacienţi, iar la cele două centre de stat, de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ şi Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon“- staţia de hemodializă erau înscrişi restul de 61 de pacienţi. Reprezentanţii Spitalului Clinic „Dr. C. I.Parhon“ susţin că unul dintre motive este legat de scăderea numărului de transplanturi în ultima perioadă, care a dus la o creştere a numărului de persoane care au nevoie de suplinirea funcţiei rinichiului.

Cititi si: Nefropatie diabetică: cine riscă să ajungă la dializă?

Dacă în alţi ani, în aceeaşi perioadă erau deja efectuate cel puţin 10 transplanturi, anul acesta au fost doar două, ambele de la donator viu şi niciunul de la donator aflat în moarte cerebrală. „Anul acesta se înregistrează un număr semnificativ mai mic de transplanturi din păcate. Această listă nu ar fi plină dacă la Iaşi am avea 100 de pacienţi transplantaţi, dacă numărul transplanturilor ar fi măcar la jumătate din câte se fac în Bucureşti. În cazul unui pacient transplantat renal, intervenţia, la care se adaugă medicaţia, sunt mai ieftine decât întreţinerea în dializă. Apoi, trebuie să avem în vedere că după transplant, pacientul poate reveni în societate, îşi duce viaţa în continuare, munceşte, este un dublu câştig pentru societate“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Cititi si: Povestea ieşeanului care şi-a „primenit“ sângele de 2.500 de ori

Primul transplant din acest an a fost realizat la finalul lunii ianuarie, când un tânăr din judeţul Iaşi în vârstă de 21 de ani care a primit un rinichi de la mama sa, în vârstă de 45 de ani. Acesta a fost diagnosticat anul trecut cu insuficienţă renală într-un stadiu avansat. Comparativ, în anul 2017 au fost făcute 20 de transplanturi, în timp ce în anul 2016 au fost efectuate 24 astfel de intervenţii. „Ar fi nevoie să reîncepem o campanie pentru susţinerea importanţei donării de organe, pentru că este un act extraordinar de generos, este unul dintre acele momente magice din medicină, alături de naştere. Asta pentru că este ca o renaştere pentru un bolnav care devine aproape sănătos, care începe să fie din nou activ, inserat social“, preciza la finalul anului trecut prof. dr. Adrian Covic în cadrul unui bilanţ privind transplanturile efectuate. 

 

 

Comentarii