Centru de inovare în industria modei, la Politehnica ieşeană?

Universitatea mizează pe o finanţare de circa 40 milioane de euro pentru trei mari proiecte.

miercuri, 10 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Centru de inovare în industria modei, la Politehnica ieşeană?

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) ar putea primi aproape 40 de milioane de euro în perioada următoare pentru implementarea a trei proiecte de infrastructură de cercetare. Cele trei proiecte au fost introduse de către Ministerul Cercetării în Foaia de Parcurs Naţională 2021, acesta putând fi un criteriu de eligibilitate. 

Politehnica doreşte realizarea unui Centru de inovare în domeniul textilelor şi industriei modei, un Centru de cercetare în domeniul tehnologilor aditive de imprimare 3D-Sense, dar şi realizarea de Infrastructură inteligentă pentru cercetare, dezvoltare şi inovare în regiunea Nord-Est. „Am aşteptat cu deosebit interes această etapă de actualizare a Roadmap-ului infrastructurilor de cercetare deoarece TUIASI nu a fost prezentă în lista elaborată în anul 2017 şi acest aspect ne-a dezavantajat, pentru că nu am depus proiecte eligibile în exerciţiul financiar 2014-2021.

Deşi infrastructura de cercetare a TUIASI este relevantă pentru susţinerea unora dintre direcţiile de cercetare, se simte totuşi nevoia extinderii şi actualizării din punctul de vedere al performanţelor tehnice pentru unele laboratoare sau chiar înfiinţarea unor centre de cercetare noi dedicate unor noi direcţii”, a declarat prof.dr.ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare.

TUIASI a primit „ok-ul” pentru „Centrul pentru cercetare-inovare în domeniul textilelor şi al industriei modei SMART-Tex-IS, domeniu de specializare inteligentă Eco-Nano-Tehnologii şi Materiale Avansate”, pentru „Centru de cercetare în domeniul tehnologilor aditive de imprimare 3D-Sense, domeniu de specializare inteligentă Ştiinţe Fizice şi Inginerie”, dar şi pentru„Infrastructură inteligentă pentru cercetare, dezvoltare şi inovare în regiunea Nord-Est, INTELIHUB, domeniu de specializare inteligentă Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, Spaţiu şi Securitate”.

Primul centru amintit ar urmări problematici legate de materialele de înaltă tehnică, inteligente, din industria textilă şi pielăriei, dar şi din sfera biomedicală, protecţie civilă şi militară. Centrul ar putea trata tehnologii apropiate de domeniul SF-ului, precum recoltarea locală a informaţiei şi energiei, suplinirea, extinderea şi îmbogăţirea paletei de senzaţii, manipularea entităţilor virtuale în realitatea augmentată, dar şi descrierea structurilor şi produselor textile în termenii inteligenţei artificiale etc.

Cel de-al doilea centru va urmări inovarea în domeniul tehnologiilor de imprimare 3D, fiind vizată cercetarea de bază, prototiparea, integrarea, testarea, dezvoltarea de noi aplicaţii şi asigurarea de instruire pentru utilizatori. Acest lucru va ajunta la dezvoltarea de noi afaceri şi va sprijini cercetarea de la nivelul întregii universităţi prin crearea de piese de înaltă precizie. INTELIHUB, cel de-al treilea proiect, propune realizarea unei infrastructuri inteligente, bazată pe o platformă Cloud. Scopul principal este susţinerea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare pentru orice operator public sau privat. 

Comentarii