Cîţu şi Voiculescu îşi dau peste picioare cu datele vaccinaţilor

vineri, 12 martie 2021, 02:50
4 MIN
 Cîţu şi Voiculescu îşi dau peste picioare cu datele vaccinaţilor

Cei doi ar face bine să nu-şi mai arate muşchii pe la TV-uri, ci să vadă cum să aducă mai multe vaccinuri în ţară. Asta este de fapt adevărata problema.

O luptă surdă se duce în Guvernul României între premierul Florin Cîţu şi ministrul Vlad Voiculescu de la Sănătate. Primul îl acuză pe al doilea că a publicat o serie de date cu privire la pandemie (număr de teste pe fiecare judeţ, număr de vaccinaţi, adrese la centrele de vaccinare) fără să respecte protocoalele de confidenţialitate. Al doilea susţine că transparentizarea datelor publice face parte chiar din programul de Guvernare. Ferm, Cîţu îi taie maracoana şi ameninţă cu Corpul de Control. Prompt, îi sare în ajutor premierului Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii. El spune că-l va chema pe Vlad în Parlament să îl ia la întrebări într-o comisie de anchetă. Vicepremierul Dan Barna şi europarlamentul Dacian Cioloş, politicienii care l-au susţinut pe Voiculescu să ajungă în fruntea ministerului, se plasează în spatele său şi-l asigură de toată susţinerea posibilă şi imposibilă. Zici că-i la război, nu într-o alianţă care s-a angajat că va conduce România în următorii patru ani.

În faţa publicului, cele două părţi se bat pe principii, pe lege şi dreptate. În spate există însă un conflict mocnit între Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu. Antipatia dintre cei doi este de acum evidentă. De la ce a pornit nu se ştie cu exactitate. Nici unul dintre ei nu a ieşit în faţa publicului să arate cu ce a greşit, închipuit sau cu adevărat, celălalt. Se vede însă cu ochiul liber că nu există compatibilitate între cele două părţi. Nici una, nici cealaltă nu vrea să cedeze, nu este dispusă să-şi asume înfrângerea. Fiecare preferă să ducă acest război de gherilă şi să atace fulgerător în părţile vulnerabile ale adversarului. Cum se va termina este o altă dilemă a acestei etape de coabitare a coaliţiei.

Răscolind printre datele publicate de Vlad Voiculescu, presa a descoperit cu surprindere că circa 7.000 de persoane care făceau parte din etapa a III-a de vaccinare s-au imunizat deja. Persoanele respective ar fi din rândul rudelor angajaţilor din Armată şi Poliţiei. Raportat la numărul total de persoane vaccinate (peste un milion) până acum, rezultă un procent cu mult sub 1%. Avem, deci, de-a face cu un fenomen marginal. De asemenea, aflăm că Voiculescu ar fi semnat o hotărâre prin care rudele persoanelor din Armată şi Poliţie se puteau vaccina în etapa a II-a. O fi uitat? Nu s-a sinchisit să ne lămurească. Fenomenul nu este însă de neglijat. El produce efecte. Titlurile mari din presă legate de cei 7.000 nu fac decât să sădească în rândul populaţiei neîncrederea că toţi cei care vor o să ajungă să se imunizeze. Este trist şi demoralizator pentru toată lumea.

De partea cealaltă, fanii lui Cîţu strigă în gura mare că nu este în regulă că s-au publicat aceste date fiindcă nu se respectă confidenţialitatea informaţiilor şi nici secretele de stat. GDPR-ul, GDPR-ul, ţipă ei în gura mare. Bravos, domnule! Acum avem secrete care privesc numărul de vaccinaţi şi numărul celor testaţi zilnic, indiferent că datele sunt globale sau defalcate pe judeţe, oraşe, comune sau chiar pe fiecare stradă în parte? Curat murdar şi acest mod de gândire. L-ar speria până şi pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, iar Stalin ar păli de invidie că lui nu i-au venit asemenea idei.

În paranteză fie spus am programat personal patru persoane, cu boli cronice sau trecute de 65 de ani, pe platforma de vaccinare fără să întâmpin nici cea mai mică problemă. De asemenea, vaccinarea lor a decurs civilizat şi nu am întâmpinat decât mici inconveniete, cum ar fi deplasarea către punctul de imunizare, circa 25 kilometri. Din perspectivă personală şi raportat la semnalele primite este mult prea mult să arătăm cu degetul spre „armata” celor 7.000. Zgomotul făcut de cele două tabere l-a depăşit în intensitate până şi pe cel făcut de senatoarea Diana Şoşoacă, poreclită de hâtrii de pe internet – urlătoarea Şoşoacă.

De ambele părţi se bat două miliţii ale gândirii, îmbibate de aşa-zise principii, principii pe care le clamează în faţa publicului ca să ascundă adevăratul conflict dintre Cîţu şi Voiculescu. Cei doi ar face bine să nu-şi mai arate muşchii pe la TV-uri, ci să vadă cum să aducă mai multe vaccinuri în ţară. Asta este de fapt adevărata problema. Faptul că unii au sărit rândul nu este deloc în regulă, este condamnabil, dar trebuie să privim cazurile individual şi cu maximă imparţialitate. Apoi, datele publicate de Voiculescu sunt absolut benigne. Un neg ar putea face mult mai mult rău. Iar, aşa-zisele dezvăluiri de date confidenţiale sunt de fapt nişte nenorocite de informaţii banale, mai exact nişte numere. În final, rămâne o întrebare fără răspuns: Cui foloseşte acest conflict? Oamenii care aşteaptă vaccinul sau un pat la ATI nu au absolut nimic de câştigat!

Comentarii