Comisia Europeană a semnat cu Novavax pentru 200 de milioane de doze de vaccin

miercuri, 04 august 2021, 22:02
1 MIN
 Comisia Europeană a semnat cu Novavax pentru 200 de milioane de doze de vaccin

După negocieri de peste un an și jumătate, Comisia Europeană și compania farmaceutică americană Novavax au ajuns miercuri la un acord pentru cumpărarea a 200 de milioane de doze de vaccin.

În urma acordului, statele din blocul comunitar vor primi 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID și vor avea posibilitatea să achiziționeze alte 100 de milioane până în 2023.

UE a anunțat că a încheiat „discuții exploratorii” în decembrie 2020, însă acordul s-a blocat în chestiuni privind asigurarea unui calendar de livrare și stabilirea lanțului de aprovizionare european al companiei americane. Comisia a precizat miercuri, 4 august, că vaccinurile vor fi disponibile în ultimul sfert al lui 2021 sau în primul din 2022. Iar statele membre vor avea posibilitea să doneze dozele primite, dacă le prisosesc.

Vaccinul a fost dezvoltat după o tehnologie diferită de cele folosite la vaccinurile aflate deja în uz – are la bază o proteină care declanșează un răspuns imunitar, fără virus. La mijlocul lunii iunie, Novavax a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini COVID.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Comentarii