Completare esențială pentru aspectul original al Obeliscului leilor

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Completare esențială pentru aspectul original al Obeliscului leilor

Monumentul din Parcul Copou, aflat în restaurare, va avea din nou plăcile cu stemele și inscripțiile originale, distruse de armata sovietică.

 

Restaurarea Obeliscului leilor din Parcul Copou va include și plăcile din marmură distruse de soldații ruși „eliberatori” în 1944. Primăria Iași a lansat licitația pentru achiziționarea celor patru plăci de la o valoare estimată de 400 de mii de lei. Pe fețele piedestalului erau amplasate stema Moldovei, respectiv blazonul domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849), și un text comemorativ, în limba română (dar cu caractere chirilice) și în limba latină, ambele variante inscripționate cu litere metalice.

Obeliscul cu lei, înainte de restaurarea care ar trebui să se încheie anul acesta

„Auguştilor Monarhi care au dat Moldovei noul aşezământ introdus la anul 1832. Mihail Grigoriu Sturdza V. V.D. împreună cu clerul şi boierimea Principatului au înălţat acest monument la 8 noiembrie 1834” este inscripția care a dispărut odată cu profanarea monumentului de către soldații Armatei Roșii.

Cititi si: O sumă importantă pentru restaurarea Obeliscului cu Lei

Data se referă la începerea construcției, monumentul fiind finalizat după mai bine de șapte ani. Așa cum arată inscripția, este un semn de recunoștință adus puterilor suverane Rusia și Turcia, sub tutela cărora se aflau pe atunci Principatele Române și care au contribuit la elaborarea Regulamentelor Organice. Aceste primele coduri legiuitoare au intrat în vigoare la 1 iulie 1831 în Valahia și pe 1 ianuarie 1832 în Moldova.

Cum vor arăta două dintre plăcile ce vor fi montate pe piedestal, așa cum au fost cele de la inaugurarea monumentului

„Se propune montarea pe piedestal a două plăci de marmură având stema prințului Sturdza de 110×75 cm, una pe elevația dinspre nord-est, orientată spre accesul principal în parc, cealaltă pe fața opusa acesteia. Pe celelalte două fețe ale piedestalului, respectiv cele orientate NV și SE, se vor amplasa două plăci de marmură inscripționate, 125×75 cm și grosime de 30 mm.”, se arată în Caietul de sarcini. Atât stema, cât și literele – acestea din urmă având corp 3 cm și grosime 8 mm grosime – vor fi turnate în bronz.

Cititi si: Cum s-a construit Obeliscul cu lei din Copou. ISTORIC

Ofertele sunt așteptate până pe 22 iunie, iar cele platru plăci trebuie livrate și montate în decurs de două luni de la semnarea contractului cu câștigătorul licitației, care va trebui să asigure o garanție de doi ani pentru întreaga lucrare. Amintim că în septembrie a fost încheiat, pentru 944 de mii de lei, contractul de proiectare și execuție a restaurării monumentului istoric cu asocierea Conest SA – Mihul SRL, care a depus singura ofertă.

Comentarii