Condamnat cu executare după ce a fost prins repetat la volan cu concentraţie mică de alcool în sânge

sâmbătă, 08 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Condamnat cu executare după ce a fost prins repetat la volan cu concentraţie mică de alcool în sânge

Un șofer a încălcat regulile rutiere până a reușit să-i convingă pe judecători să-l trimită după gratii. În fața magistraților, și-a recunoscut vina și s-a declarat de acord să muncească fără plată în folosul comunității, condiții necesare pentru o pedeapsă cu suspendare, dar era prea târziu.

Nicușor Dumitriu a fost oprit de polițiști pe 23 ianuarie 2020, în afara localității Săbăoani. Depășise neregulamentar, încălcând marcajul longitudinal continuu. Șoferul a declarat la momentul respectiv că nu are asupra sa permisul și nici cartea de identitate. Dreptul de a conduce i-a fost suspendat pentru 30 de zile, cu începere de la 8 februarie.

Pe 6 martie însă, el a fost depistat la volanul unei Toyota RAV 4, în Târgu Frumos. Emana și halenă alcoolică, la testarea cu aparatul Dräger rezultând o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,12‰.

Băuse o bere la un magazin mixt și apoi plecase la cumpărături. O lună mai târziu, aceiași polițiști l-au văzut din nou, pe strada 1 Decembrie 1918 din Târgu Frumos, la volanul unei autoutilitare Mecedes Benz. Știau că nu are dreptul de a conduce, așa că l-au tras imediat pe dreapta. Și acum mirosea a alcool, aparatul indicând o concentrație de 0,08‰ în aerul expirat. De această dată, plecase să-și viziteze bunicul.

În cele din urmă, Dumitriu a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis. „Inculpatul, conducând pe drumurile publice, in mod repetat, având dreptul de a conduce suspendat, a produs o stare de pericol pentru siguranţa circulaţiei rutiere, respectiv pentru siguranţa participanţilor la trafic”, au constatat magistrații Judecătoriei Pașcani.

Încălcările legislației rutiere fuseseră comise de Dumitriu în timpul termenului de încercare aplicat pentru o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare, cu suspendare, pentru infracțiuni la regimul substanțelor cu efecte psihoactive.

În aceste condiții, nu s-a mai pus problema unei noi pedepse cu suspendare. Șoferul a fost condamnat la doar 6 luni de închisoare, dar pedeapsa a fost adăugată la cea anterioară, rezultând o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Sentința a fost contestată, apelul urmând să fie judecat luni. 

Comentarii