Condamnat după ce a făcut cu BMW-ul amicului drifturi în miez de noapte ce au trezit tot Copoul

marți, 03 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Condamnat după ce a făcut cu BMW-ul amicului drifturi în miez de noapte ce au trezit tot Copoul

Zgomotul făcut era o simplă contravenţie, potrivit legii, dar s-a dovedit circumstanţă agravantă pentru infracţiunea de conducere fără permis. Inconştientul în cauză a fost prins la volan în zona Rond Copou.

 

Un tânăr şi-a încercat abilităţile de şofer de BMW făcând drifturi zgomotoase în rond Agronomie la miez de noapte. Fapta este considerată o simplă contravenţie, dar şoferul a ajuns totuşi în faţa judecătorilor pentru că nu avea permis. Deşi nu se află la prima încălcare a legii, a scăpat ieftin.

„Drifturile, şicanele sau agresivitatea la volan nu au relevanţă penală, fiind elemente care îi pot sluji judecătorului doar pentru individualizarea pedepsei, pentru orientarea spre minim sau spre maxim. Modificările legislative recente menţin caracterul contravenţional al unui astfel de comportament, dar cel puţin oferă posibilitatea unei încadrări mai precise a faptei”, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu.

În seara zilei de 3 aprilie 2019, Daniel Pintilie a venit în zona Copou la volanul unui BMW, însoţit de un prieten. Acesta era de altfel proprietarul maşinii. Prietenul a coborât şi maşină şi a rămas să discute cu două fete, în timp ce Pintile urca şi cobora Copoul, de pe bulevardul Copou pe aleea Sadoveanu, făcând drifturi în rond. Distracţia a durat doar aproximativ o jumătate de oră, până când şoferul a fost oprit de o patrulă a Secţiei 2 Poliţie. Întrucât Pintilie nu avea asupra sa niciun document, poliţiştii au consultat baza de date, constatând că şoferului îi fusese suspendat dreptul de a conduce cu trei săptămâni înainte. Pintilie a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, judecătorii reţinând comportamentul agresiv manifestat de inculpat şi faptul că şi-a ales drept scenă pentru drifturi o zonă intens circulată, fapta sa putând avea consecinţe grave.

Totuşi, magistraţii Judecătoriei l-au tratat cu mânuşi. La acea dată, Pintilie era deja cercetat penal într-un alt dosar, pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după un scandal petrecut într-o discotecă. Pentru acea faptă avea să fie de altfel condamnat în august anul trecut la 7 luni de închisoare, cu suspendare. Dacă Pintilie ar fi condus fără permis după condamnarea pentru scandal, urmarea ar fi fost o revocare a suspendării pedepsei şi înlocuirea ei cu o pedeapsă executată în regim de detenţie.

Cum însă ordinea comiterii faptelor a fost inversă, el a putut beneficia de clemenţa judecătorilor. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat pe Pintilie la 1 an şi 3 luni de închisoare. Luând în considerare şi cealaltă condamnare, pedeapsa rezultantă a fost stabilită la 1 an şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, timp de un an el nu va mai avea nici dreptul de a conduce.

 

 

Comentarii